»» ««

Rengeteg búvárt vonz a mesterséges zátony

Külföld

A HMAS Brisbane tavaly júliusi elsüllyesztése óta érezhetően növekedett a búvárközpontok forgalma.

Az eredmény mégis mindenkit meglepett, ugyanis a hírek szerint havi 800 merülést hajtanak végre a roncsnál, hazai és külföldi búvárok. Jelentős számban olyan búvárok merülnek itt, akik kifejezetten a Brisbane kedvéért utaztak Észak-Queenslandbe.

Az egyik helyben dolgozó búvároktató, Rebecca Turner azt emelte ki, hogy ezek után az utazók nem indulnak egyből a Nagy Korallzátonyhoz, hanem a Brisbane miatt merülnek a környéken. Itt ráadásul még nem nagyipari jellegű a merültetés. Michael McKinnon szerint a roncs helyzete ideális, védve van az áramlásoktól, tehát a tapasztalt búvárok mellett a kezdők számára is ideális. A nyári időszakban hetente hatszor kimentek a Brisbane-hez, de télen is kijárnak hétvégente, illetve alkalmanként hét közben is. A Sydney közelében roncsok akár 60 méteres mélységben vannak, ami már csak tapasztalt búvárok által elérhető mélység, szemben a Brisbane-nel, ami 27 méteren nyugszik, tehát az Open Water minősítésű búvárok is leereszkedhetnek a fedélzet szintjéig, ami nagyjából 18 méteren van.

Greg Riddell boldogan beszélt az általa tapasztalt fellendülésről. A Brisbane legénységének több tagjával is merült már a hajónál, ami meglátása szerint betölti a helyi búvárüzletágban eddig meglévő hiányt. A korallok és az élővilág érdekesek voltak ugyan, de nem volt meg az a karakteres, egyedi látnivaló, amihez a búvárok köthették volna a helyet. Egy korallzátony kedvéért ugyanis nem feltétlenül utazza át senki a fél világot, de a Brisbane-t annál többen szívesen megmerülnék. (A szerk. megjegyzése: ismerhetjük mi is ezt a helyzetet, például a ciprusi Zenobia vagy a silói roncs kapcsán.)

[ Sunshine Coast Daily ]
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés