»» ««

A búvár, mint társas lény

A búvárkodásról

Sokszor keseregnek az egyedül utazó búvárok, hiszen a hajón mindenki ismeretlen a számukra, többségük párjával együtt érkezik, így gyakran nem túl szimpatikus idegenek közelébe kerülnek. A felszínen nem is sodor bajba az, hogy melléd egy ügyetlen embert ültettek - de mi van a víz alatt?

Képzelj el egy olyan szerencsés szituációt, hogy a kiküldetést a repülők menetrendje miatt egy nappal hosszabbra kell tervezni, és azt csinálhatsz a betoldott napon, amit akarsz. Merő véletlenségből éppen a Maldívon történik ez veled, és mire feleszmélsz, már egy búvárhajó fedélzetén ülve száguldasz a merülőhely felé. Az idő gyönyörű, a víz 28 fokos és égszínkék, ennek egy tökéletes napnak kell lennie, gondolod. Ám egyszer csak odalép a merülésvezető, és megmutatja, ki lesz a párod. A stressz miatti kapkodása közben leendő társad nem veszi észre elképedésedet. Ránézésre nagyobb a levegőfogyasztása, mint egy vasműé, de talán szerencsés is, ha negyedóránál többet nem tudsz vele a víz alatt tölteni: az élővilágot nézni úgysem lesz időd, mert állandóan rajta kell tartanod a szemed.

Ezt a helyzetet már többen átélték, főleg a magasabb képzettséggel rendelkező búvárok közül. Egy divemaster kártya biztosítékot jelent arra, hogy a kezdő búvárt melléd osszák, de ez nem csak a magyar búvárokkal van így. A Dive Training magazinban egy olvasói levélre reagálva a szerkesztő nem hivatkozott általános emberi értékekre, amivel okolva bármit el kellene viselnünk. Javasolja, hogy ha kevés merülésre van lehetőséged, élvezni szeretnéd azokat, és természetesen megfizeted a szolgáltatást, mondj nemet az ilyen párosításra. Sokan ezt azért nem teszik, mert nem akarnak senkit megbántani, de erre is van ötlet: amikor a búvárbázisra bemégy, megrendeled a merülést, előre, a parton kell közölni, hogy nem kívánsz senki felett gyámkodni. Ez valóban frappáns megoldás, mint ahogy az is, hogy ezt elmulasztva a hajón próbálsz meg ismerkedni, és ha valaki szimpatikus, tapasztaltnak is látszik, még a csoportbeosztás előtt közlöd, hogy vele szeretnél merülni.

A Dive Training viszont nem tér ki arra az esetre, amikor mégis megfontolhatod, hogy elvállald a tapasztalatlan társat. Mindenki volt kezdő, és szükségünk volt arra, hogy az elején legyen valaki, akiben teljesen megbízhatunk a víz alatt. Ha párod nem régen kezdett el búvárkodni, ne próbáld meg feltétlenül átadni a felelősséget a vezetőnek, néha te magad is merülj vele, hogy egy kicsit erősítsd az önbizalmát. Mondd el neki őszintén, szerinted miben kell fejlődnie, és a víz alatt figyelmeztesd, ha hibázik. Ha hosszabb távon ő lesz a merülőtársad, te jársz azzal jól, ha az általad biztonságosnak ismert merülési technikát alkalmazza, és tudod, pontosan mire képes. Így aztán inkább áldozz fel 1-2 merülést az összecsiszolódásra, a bizalmat, a segítő szándékot gyakorlatiag mindig siker koronázza.

Akkor sem kell feltétlenül nemet mondanod, ha egy alkalmi társat osztanak be melléd. A kevés merülési tapasztalat ellenére is lehet valaki ügyes, jó levegőfogyasztású, akinek jólesik, ha egy tapasztaltabb búvár merül vele. Ezt különösen akkor fontold meg, ha olyan helyen merülsz, amit már jól ismersz, tudod, hogy nem várnak rád nagy csodák a víz alatt. Ilyenkor nyugodt tempóban merülhetsz, figyelhetsz a társadra, miközben nem szalasztasz el semmit. Ha egy ismerősöd, barátod szeretne veled merülni, mert bízik benned, az is jó megoldás, ha gyakorlóhelynek ideális tavakhoz hívod el egy napra, ott szerezzen rutint. Ilyen hely lehet például Dorog, Gyékényes, vagy még inkább Neufeld. Tehát van azért mód arra, hogy időnként kompromisszumot köss.

De a segítő szándék soha nem indok a mártírságra. Életed nagy esélyét egy-egy távoli, egzotikus és drága helyen ne áldozd fel csak azért, mert valahol, valaki szerint ezt így illik. Igen, tekintettel kell lenni a kezdőre is: adjon mellé a búvárbázis kísérőt, akit ezért fizetnek. Ezzel együtt pedig legyenek tekintettel arra is, hogy te is az élvezet kedvéért merülsz, és ki akarod hozni a lehető legjobbat egy merülésből. Sokan például csak haladó búvár kártyával utaznak, mert nem akarnak ingyen vezetők lenni, de ennél talán még tisztább a már korábban javasolt megoldás. Ha a búvárbázis pedig nem hajlandó garantálni, hogy a szintednek megfelelő társat adjon, felesleges elkeseredni vagy veszekedni; elég átmenned a szomszédba, a következő céghez...

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés