»» ««

Tovább támadják a ketreces cápamerültetést

Külföld

A búvárok beöltöznek, és várnak, amíg a legénység egyik tagja "felszolgálja az ebédet". Hamarosan megérkeznek a cápák is, a búvárok lemerülnek a ketrecben, és szemtől szembe kerülnek a nagy fehérrel, ami olyan közel úszik a rácsokhoz, hogy akár meg is lehetne érinteni.

Ilyen egy tipikus túra a White Sharks Project vendégei számára, ami egyike a Gansbaaiben működő nyolc, cápával merültető vállalkozásnak. A turisták fejenként 220 dollárt fizetnek a borzongató találkozáért.

Ám nem mindenki ért egyet ezzel a gyakorlattal. Kritikusok szerint az etetés akár a cápatámadások számát is növelheti, és egy tavaly novemberi támadás óta a búvárok és szörfösök egyre többször emelik fel hangjukat.

"A kajakosok, szörfösök, fürdőzők már elriadtak a Fish Hoek környéki vizekből. Félnek." Ezt állítja legalábbis Craig Bovim, egy búvár, aki 2002-ben cápatámadás élt át. Ryan Johnson, a University of Pretoria PhD hallgatója szerint csak kis mértékben emelkedett a támadások száma 1990 óta, át ezen belül valamivel nagyobb mértékben Western Cape körzetében. Néhányan a ketreces merüléseket hibáztatják. Azt állítják, hogy a beetetés miatt a cápák az emberek jelenlétét a táplálékkal kötik össze.

"Ez egyszerű pavlovi reflex. Az állat jön, és megkapja jutalmát." Állítja Bovim. "Megszokják az emberek jelenlétét, közelebb mennek kíváncsiságból, és akármi történhet."

A kormályzati engedéllyel működő vállalkozások mindezt visszautasítják. Andre Hatmann, aki maga is túlélt egy támadás 1977-ben, úgy fogalmaz, a cápák nem tudják, emberek vannak a hajón vagy a ketrecben. ő a maga részéről még a gyerekeinek sem tiltja a szigonyos halászatot.

Egy nyilvánosságra nem hozott tanulmány valamelyest mind a két oldal véleményét igazolja. 300 Mossel Bay közelében nyomon követett cápa közül négy kezdett alkalmazkodni a ketreces merülésekhez, egyre gyakrabban tűntek fel a hajóknál, és megtanulták, hogy ragadják el a csalit. A kutatók vezője, Johnson szerint a szervezőknek óvatosabbnak kell lenni, és arra a legfontosabb ügyelniük, hogy a csalit ne szerezhessék meg az állatok.

Ám a kutatók Gansbaai közelében semmiféle alkalmazkodást nem mutattak ki, talán mert a nagy fehér életmódja ott különbözik valamelyest, és nincs idejük tanulni ezt a viselkedésformát. 

[ Underwatertimes ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Palatinus-tó Búvárbázis, Dorog

Hungary

6/16 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 12m, látótáv: 0-4m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés