»» ««

Búvárok Lipótmezőn

A búvárkodásról
1/2. oldal

A budai hegyek közt egy hatalmas parkban, kastélyszerű épületbe készülök belépni. Lipótmező, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Ez hát az út vége, ide kerülünk a sok nitrogéntől elbutulva?

Szerencsére nem erről van (még) szó, csupán itt található az egyetlen, Magyarországon működő dekompressziós kamra. Régi kedves ismerősünk, Dr. Gőbl Anna hívott meg, hogy megismertessen legújabb büszkeségével.

A terembe érve a döbbenettől földbe gyökerezett a lábam, ez a dekompressziós kamra? Aki már látott dekókamrát, például a hévízit, az meg fog érteni. Ez a kamra ugyanis hatalmas: 12 ember kényelmes elhelyezésére alkalmas. Nem tábori priccs van benne, hanem karfás fotelek, valamint TV, több csatornás hangrendszer - akár a saját kedvenc CD-lemezünket is hallgathatjuk a kezelés alatt. Lehet olvasni, az oxigéntörések alatt inni, de természetesen hordágy is betolható, ha magatehetetlen a páciens. A kamra mellett komoly számítógépes vezérlés, full extra.

Az első meglepetés után leültem Annával a kamra egyik kényelmes fotelébe, ahol Péchy Imre a komplexum vezetője, és Kerékgyártó Attila búvároktató, kamratechnikus is csatlakozott hozzánk. Felmerült rögtön az elején a kérdés, hogy kinek ér meg egy olyan országban dekókamrát fenntartani, ahol még tenger sincs?
Anna azonban felvilágosított, a kamra elsősorban gyógyászati célokat szolgál, a búvárbalesetek kezelése nem a kizárólagos felhasználási terület egy ilyen készüléknél.
De ne nézzük le a magyar vizeket sem, bőven találunk olyan nyílt és zárt merülési lehetőségeket hazánkban is, ahol komoly mélységeket lehet elérni, emellett jó tudni, hogy a dekompressziós balesethez nem muszály mélyet merülni.

Amint azt megtudtam, a kamra teljesen magánfinanszírozásból került hazánkba. A befektetők azzal a céllal hozták létre a társaságot, hogy Magyarországon is kialakuljon a hiperbár kezelés feltétele. A központban természetesen búvárorvosi szakellátás is folyik, Dr. Gőbl Anna, a komplexum orvos igazgatója nemzetközileg elismert búvárorvos.

Milyen gyógyászati esetekben lehet hatásos a hiperbár kezelés? A lista hosszú, kiragadva említésszerűen pár esetet: migrén, zajtrauma, érrendszeri - vérellátási problémák, égési sérülések, mély sebek, szénmonoxid mérgezés... a lista hosszú.
A hiperbár oxigenizációs (HBO) terápia során a páciensek 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be megnövelt nyomás alatt, túlnyomásos kamrában. A kamrában lévő levegőt kompresszorral nyomják össze az orvos utasításának megfelelően.
A terápia során a megnövekedett környezeti nyomás következtében sokkal több oxigén kerül a tüdőn át a vérbe - a normális körülmények közt szállítotténak akár a 20-szorosa.
A magas oxigén koncentrációjú vér a test minden részére eljut. Minél több oxigén van a vérben, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe diffundálni - akár négyszer nagyobb távolságra is, mint azt normál körülmények közt tenné.
Amint megtudtam, a világon található dekompressziós kamrákban átlagosan a kezelések körülbelül 2 százalékát teszik ki a búvár balesetek, a legtöbb esetben egyéb gyógyászati terápiákra használják.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés