»» ««

II. Magyar Apnea Nap

Szabadtüdős
1/4. oldal

2005 november elején Székesfehérváron megrendezésre került a második Magyar Apnea Nap. A rendezvényen történtekről, eredményekről Járay Szabolcs tudósít.

2004-ben rendeztek először Magyarországon szabadtüdős búvár versenyt. Az AIDA Hungary sportegyesület szervezésében Szombathelyen lett lebonyolítva a rendezvény. Mivel Magyarország adottságai - nincs elég mély tavunk - nem teszi lehetővé, ezért szabadtüdős versenyből csak az uszodai számokban indulhattak a versenyzők. Azóta majdnem két év eltelt, az egyesület tagsága és vezetősége is változott, de az akarat megmaradt, hogy a tavalyi verseny egy évente megrendezett versenysorozat kezdete legyen, ne pedig egyedülálló esemény. A Wesselényi Miklós Sport Alapítvány pályázatán sikerült elnyerni némi támogatást, aminek a tudatában belevetettük magunkat a szervezésbe. Helyszínből a választásunk a székesfehérvári Csitáry G. Emil uszodára esett. Itt 50 méterese medencében lehetett a versenyzőknek a gyakorlataikat végrehajtani.

Az apnea versenyeknek alapvetően két vállfaja létezik: uszodai versenyek és mélységi versenyek. Míg a mélységi versenyek esetében szoktak néhány uszodai számot is felvenni , addig az uszodai versenyeknél erre fordítva nincs mód. Manapság egyre elterjedtebb, hogy ahol a lehetőségek adottak rá, ott egy több napos rendezvény során az összes mélységi és uszodai számokban összemérhetik magukat az induló búvárok.

Mélységi versenyszámok: konstans súlyú merülés uszonyban, ugyanez uszony nélkül, valamint szabad merülés, amiben a versenyző húzhatja magát a mélybe vezető kötélen le- és felfele. Az első említett két számnál nem használhatják a kötelet a búvárok, kivéve a fordulónál, a merülés legmélyebb pontján.

Uszodai számok:
a statikus apnea - ez tulajdonképpen a "mennyi időt tudok egy levegővel a víz alatt eltölteni?" , a dinamikus apnea uszonyban - ez a "milyen messze tudok elúszni egy levegővel, uszonyban?" és a dinamikus apnea uszony nélkül. A Magyar Apnea Napokon csak ez utóbbi versenyszámok vannak.

Szokás még az is, hogy az indulók mind az uszony nélküli, mind az uszonyos úszásban végrehajtanak egy-egy gyakorlatot, és az összesített eredménybe mind a kettő beleszámít. Nálunk minden versenyző választhatott, hogy melyik dinamikus fajtában indul. Mivel a pontozás bármelyik esetben a megtett táv alapján ugyanúgy történik, így némi hátrányba kerülnek azok, akik uszony nélkül úsznak. Ám, mivel a versenyünk nemzetközileg jegyzett verseny volt, így a nemzetközi ranglistára (amely külön van uszonyos és uszony nélküli dinamikus apneára) fel lehetett kerülni az uszony nélküli táblázatra.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés