»» ««

Raj - könyvajánló

A búvárkodásról

Az idei ősz egyik bestseller könyvét, Frank Schätzing Raj című regényét vettük górcső alá.

Hogy kerül egy regény ajánlója a divecenter.hu-ra, kérdezhetné jogosan az olvasó. Nos, az ok nagyon egyszerű, ez az írás a tengerek élővilágával foglalkozik. Ez persze még elég sovány indok, van ilyen könyv szakajtónyi, de ez a regény más.

Először is a német író meglehetősen vastagra sikeredett tudományos fantasztikus könyve 1000 oldalnyi izgalmas thriller. A tenger megunja az ember rombolását, és háborút indít az emberi kártevő ellen. Lebilincselő történet, rejtelyes események sorozata, misztikum, gyilkosság. Megmagyarázhatatlan támadások, békés állatok hirtelen gyilkolni kezdenek, furcsa élőlények bukkannak elő, krimi és akció elemek, egyszóval a könyv letehetetlen.

Másodsorban viszont nem csak egy átlagos ponyva, amit az ember elolvas, és csak élvezi az általa nyújtott kikapcsolódást.
A történet természetesen sci-fi, tudományos fantaszikum, viszont a pillérei nagyon is valósak, és ez teszi különlegessé. Olyan információkat juttat el élvezetes formában az átlag olvasóhoz, amit egyébként valószínűleg soha nem tudna meg. Felhívja a figyelmünket könyezetvédelmi problémákra, arra, hogy a ma embere mennyire visszaél a természetettel. Hamis illúzióba kergetjük magunkat, amikor azt hisszük, a hatalmas óceánok, tengerek vagy tavaink, folyóink mindent kibírnak. Nagyon is valós környezetvédelmi katasztrófa küszöbén állunk, és a legtöbb ember erről mit sem tud.

A környezetvédelem fontos kérdései mellett rengeteg tudományos, és érdekes információt is kapunk az Oceanográfia, illetve a tengeri ipari munkák világából. Hallottál például valaha a metán-hidrátról? Pedig lehet, pár évtized múlva pont ennek az anyagnak a birtoklása fogja a világot úgy irányítani, ahogy most az olaj. De a könyv segítségével betekintés nyerünk az olajipar, tengerbiológusok vagy éppen bálnakutatók tevékenységébe is.
Állítólag a könyvben leírt információ életet is mentett már. Bizonyára emlékeztek a tavalyi szökőárra: a könyvben leírt tsunami előjelek a hírek szerint több német turistának segített felismerni a szökőárt, még a katasztrófa előtt.

A könyvet a tudományos világ is elismeri, az író alapvetően azt a már bevált módszert alkalmazta ügyesen, hogy "gyűjts be minél több valós tényt, és bolondítsd meg a saját fantáziáddal." Az eredmény jó esetben egy izgalmas, mégis komolyan vehető könyv - mint a Raj.
Segítségével nagyon is valós környezetvédelmi és tudományos témákba kaphatunk betekintést úgy, hogy észre sem vesszük, mert egy könnyen emészthető ostyába - egy érdekes történetbe - csomagolja nekünk az író.

Hogy ne csak dicsérjem, két hiba. Egyik, hogy vastag és nehéz, ezért macerás mindig magunkkal vinni - márpedig ezt fogjuk tenni, mert a könyv izgalmas, és nem fogjuk tudni otthon hagyni. Talán jobb lett volna két kötetben.
A másik tényleg zavaró hiba, főleg a hozzám hasonló nitrogéntől elbutultak számára, hogy a könyv több szálon rengeteg szereplővel fut, akiket az író felváltva emleget család- vagy keresztnéven akár egy bekezdésen belül is, ezért néha elveszhet a fonal, hogy most ki is ez a szereplő?

Röviden tehát a könyv egy nagyon jó regény, amiből tanulhatunk, a benne olvasottakon pedig mélyen elgondolkozhatunk.

A könyvet az Athenaeum 2000 kiadó jelenteti meg, a GEO könyvek sorozatában.
A könyv eredeti német nyelvű, és magyar weblapja itt található.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés