»» ««

Önkéntesség és búvárkodás

A búvárkodásról

Napjainkban egyre általánosabbá vált az, hogy önkéntesek csatlakoznak kölönféle nonprofit szervezetek programjaihoz szerte a világban, és részt vesznek oktatásban, környezetvédelemben, szociális munkákban.

Van, ahol nagyon szerény körülmények között élve kell szállásért és ellátásért cserébe dolgozni, míg néhány különlegesebb programért nagyon is mélyen a zsebbe kell nyúlni. A búvárprogramokat szervező Coral Cay Conservation az egyik ismertebb és eredményesen működő csoport, ezért megkérdeztük őket a lehetőségekről.

A Coral Cay Conservation (CCC) brit székhelyű nonprofit szervezet, amely a fenntartható fejlődést állítja működése középpontjába. Korallzátonyok és esőerdők védelmében van szükségük a csatlakozó önkéntesekre, de a sikeres munka érdekében a befogadó országokkal is együttműködnek. Az önkénteseket a CCC felkészíti az adatgyűjtő munkára, és az így nyert adatok feldolgozása után a CCC javaslatokat tud tenni a kormányzatoknak. 1986-os alapítása óta már több ezer önkéntes vett részt a CCC által irányított programokban. Jelen pillanatban a Fülöp-szigeteken, Hondurasban és Fijin dolgoznak a tengeri élőhelyekért, szárazföldi kutatások pedig Malajziában és a Fülöp-szigeteken zajlanak. A közeljövőben kezdi meg tevékenységét a CCC a Vörös-tengeren.

A tengeri kutatási programok két hetes képzéssel kezdődnek, amit elvileg korlátlan számú héttel lehet meghosszabbítani. A búvárképzettséggel nem rendelkező önkéntesek egy héttel korábban kell érkezzenek, hogy részt vehessenek egy tanfolyamon. Önkéntes bárki lehet, aki betöltötte 16. életévét, ezen túl csak elkötelezettség szükséges. Különösen népszerű ez a lehetőség az évhalasztók illetve hosszú távú szabadságukat töltők között. Ráadásul, mivel a búvárképzés is a része lehet a programnak, előképzettséget sem igényel.

A CCC szerint nem csak az élővilág számára hasznos a tevékenységük, hiszen minden önkéntes sokat tanul a munka során, számos hasonló gondolkodású embert ismernek meg a világ minden tájáról, ráadásul megismerkedhetnek egy távoli ország kultúrájával is. A Coral Cay Conservation azt is munkájuk eredményeként könyveli el, hogy eredményesen dolgozott a Belize Barrier Reef UNESCO világörökséggé nyilvánításáért 1996-ban, de segédkezett a Tobago Cays nemzeti park világörökséggé nyilvánításában, és a Fülöp-szigetekhez tartozó Danjugan szigeti védett övezet kialakításában.

A magyar búvárok számára jól ismert Vörös-tengeren az egyiptomi kormányzat támogatásával és a HEPCA segítségével december közepén kezdi meg a munkát a CCC Marsa Alam közelében. Az élővilág itt igen gazdag, de a nagyléptékű fejlésztések veszélyeztetik a környezetet. A kutatásokkal abban próbálnak segítséget adni, hogyan kellene összehangolni a természetvédelmet a gazdasági fejlődéssel. Először egy három hónapos pilot-projektet indítanak be, annak sikere esetén további két évig folytatódik majd a munka.

Mivel már szó esett arról, hogy ezekért a programokért fizetni is kell, röviden összefoglaljuk azt is, mennyibe kerül az önkéntesség a CCC kötelékében. A kötelező tagsági díj 25 angol font. A program első két hetében a felkészítés 700 fontba kerül, az önkéntes munka első hete 300 font, a további hetek költsége attól függ, hány hetet vállal az önkéntes. Hosszú távú munka esetén már csak 100 font hetenként a díj. Ezekért cserébe viszont a CCC biztosítja a szállást, a teljes ellátást, az expedíciók kapcsán felmerülő költségeket, míg az utazási költségeket és a személyes felszereléseket az önkéntesek állják.

Kapcsolódó link: Coral Cay Conservation
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés