»» ««

Krokodil áldozata lett egy búvár Ausztráliában

Külföld

Kevesebb, mint egy hét leforgása alatt ez már a második végzetes támadás volt Észak-Ausztráliában.

Az 56 éves férfi barátjával búvárkodott az Északi Területhez tartozó Cobourg-félszigeten, amikor a támadás érte. A másik, korábbi balesetben egy férfit sznorkelezés közben ölte meg egy krokodil Groote Eylandt közelében. Az utóbbi húsz évben nagyjából egy tucatnyian estek áldozatul a sós vízi krokodiloknak Ausztráliában. A sznorkelező áldozatot Darwinba szállították, hogy megvizsgálják tetemét, de a rendőrség szerint egyértelműnek tűnik, hogy krokodil támadta meg. 

A készülékes búvár esetében a férfi eltűnését merülőtársa jelentette, aki egy nagy krokodilról is beszámolt a rendőrségnek. A férfi az átélt sokk ellenére pontosan meg tudta mondani a helyet a rendőröknek. A rendőrök a gyors cselekvés ellenére nem bíztak abban, hogy megtalálják a holttestet. Végül 2 kilométernyire a támadás helyétől bukkant rá egy vadőr, a víz felszínén lebegve. A szakértők szerint a fejét ragadta meg a krokodil, és a férfi gyakorlatilag azonnal meghalt, hiszen harapásának ereje akár egy tonnányi is lehet négyzetcentiméterenként. 

Az áldozat, Russel Butel egyike volt a környék legtapasztaltabb búvárainak, és éppen élőlenyeket gyűjtött Vashon Head-i akvarisztikai szaküzlete számára. Búvárok szerint Butel tudta, hogy igencsak veszélyes helyen merül, de ezt munkája normális kockázatának tartotta. A legtöbb krokodiltámadásra egyébként szeptember vége és január között kerül sor, amikor az éhes állatok a száraz évszak után vadászni kezdenek. Az emelkedő hőmérséklet és a csapadék növeli az aktivitásukat. A sós vízi krokodilok gyakran előfordulnak Ausztrália északi partajainál és a folyókban, és számuk erősen növekszik, mióta a hetvenes években betiltották vadászatukat. A mostani támadások, és egy másik, augusztusi eset, amikor Queenslandben egy férfit ragadott el csónakjából egy krokodil, újra gerjesztették a vitát, nem kellene-e mégis szabályozottan lehetővé tenni a vadászatot.

[ BBC, The Advertiser ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés