»» ««

Nem vizsgálják tovább a víz alatti adatközpontokat

Tudomány

A Microsoft megerősítette, hogy az először 2013-ban javasolt víz alatti adatközpont már nem képezi az érdeklődési körébe tartozó területet.

A Natick projektet még 2020-ban "logisztikai, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is megvalósíthatónak" tartották.

Bár a Microsoft leállította a víz alatti adatközpontokkal kapcsolatos kutatásait, a vállalat továbbra is elkötelezett a Natick-projektből szerzett tanulságok hasznosítása mellett. A vállalat közleményében kiemelte a projekt eredményeinek folyamatos jelentőségét.

"Bár jelenleg nincsenek vízben lévő adatközpontjaink, továbbra is kutatási platformként használjuk a Project Natickot az adatközpontok megbízhatóságával és fenntarthatóságával kapcsolatos új koncepciók feltárására, tesztelésére és validálására" - nyilatkozta a Microsoft a Data Center Dynamicsnak.

A Project Natick 2013-ban indult azzal az ambiciózus céllal, hogy meghatározza az adatközpontok víz alá helyezésének megvalósíthatóságát. A projekt célja az volt, hogy az óceán állandó hőmérsékletét kihasználva hűtse az adatközpontot, javítva ezzel az adatközpontok működésének hatékonyságát és fenntarthatóságát.

A Project Natick I. fázisára 2018-ban került sor, amikor egy 855 szerverből álló adatközpontot telepítettek Skócia partjainál, és két évig működött.

A Microsoft 2020-ban visszahozta az adatközpontot a felszínre, hogy tanulmányozza az eredményeket, és az átlagosnál jobb eredményeket talált, a kétéves működés során mindössze hat szerver meghibásodása volt.

Egy hasonló méretű tipikus adatközpontban ugyanezen időszak alatt átlagosan nyolc szerver meghibásodása fordulna elő. Az átlagosnál jobb eredményeket a stabil külső hőmérsékletnek és az inert nitrogéngáz használatának tulajdonították, amely csökkentette a szárazföldi adatközpontok oxigéndús környezetében általában tapasztalható reaktív hatásokat.

A Natick-projektből nyert tapasztalatok a nem tenger alatti adatközpontokra is alkalmazhatók, beleértve a hardver karbantartására és a hardvertevékenységekre robotikát alkalmazó, pilóta nélküli adatközpontok lehetőségeit.

Noelle Walsh, a Microsoft Cloud Operations and Innovation (CO+I) részlegének vezetője hangsúlyozta a Natick-projektből nyert operatív ismereteket.

"A csapatom dolgozott rajta ... és működött. Sokat tanultunk a tengerszint alatti műveletekről, a szerverre gyakorolt rezgésekről és hatásokról. Így ezeket a tanulságokat más esetekben is alkalmazni fogjuk" - mondta Walsh.

[ www.techerati.com ]



Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés