»» ««

Hétezer éves utat találtak a víz alatt

Adria

Horvát régészek bukkantak egy hétezer éves út maradványairaSoline település közelében, Korcula szigetén a várostól 2km távolságra.

A búvárrégészek a tengeri iszap lerakódásai alatt fedezték fel a kövekkel gondosan kirakott utat, amely összekötött egy mesterségesen létrehozott őskori települést Korcula szigetének partjával. Az út négy méter széles volt, és 7000 ezer évvel ezelőtt azon jártak az emberek - tették hozzá.

Az elsüllyed szigetet már korábban megtalálták, és az ott fellelt famaradványok szénizotópos kormeghatározása egyértelműen kimutatta, hogy a rajta lévő település Kr.e. 4900-ban már létezett.

Eközben Korcula szigetének másik oldalán a zárai egyetem régészei további kutatásokat végeztek a Gradina-öbölben, Vela Luka közelében. Igor Borzic, a kutatás vezetője ugyanis furcsa építményeket vett észre az öböl tengerében, így a Soline lelőhelyen búvárkodó régészcsoport átvizsgálta a Gradina-öböl középső részét is.

Mindenki nagy örömére kiderült, hogy körülbelül négy-öt méter mélységben, a solineivel szinte teljesen megegyező település létezett - emelte ki a sajtóközlemény.

A lelőhelyről a neolitikus korszakból származó leletek, egyebek között kovakő pengék, kőbalták és malomkőtöredékek kerültek elő, írja az MTI.

[ travelo.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés