»» ««

A teljes arcú snorkelmaszk halálos áldozatot követel

Szabadtüdős

Teljes arcú snorkelmaszkot viselt az a hölgy, akinek nehézségei támadtak a búvárkodás közben, majd a hurghadai Kórházban elhunyt.

Egy halottkém arra figyelmeztetett, hogy a teljes arcú búvármaszkok "emberek millióit" veszélyeztethetik, miután 2020-ban egy turista halálát okozta az Immersion Pulmonary Oedema (IPO), miközben a Vörös-tengeri üdülőhely közelében, Hurghada közelében búvárkodott.

Az IPO a tüdőben felgyülemlő folyadék, amelyet a tüdőkapillárisokban kialakuló nyomásnövekedés okoz, ami oxigénhiányhoz (hipoxia) vezet, és gyors kezelés hiányában halálos kimenetelű lehet. A magas vérnyomásban (hipertónia) szenvedők különösen veszélyeztetettek a hideg vízben való elmerülés additív hatása miatt.

A 63 éves búvárkodó Angela Kearnnél nemrégiben diagnosztizálták a magas vérnyomást, és hormonpótló kezelés alatt állt, ami a halottkém szerint szintén hozzájárult a halálához.

Kearn asszony egy "Easybreath" teljes arcú snorkelmaszkot viselt, amelyet öt évvel korábban vásárolt, és korábban incidens nélkül használt. A 2020. januári útja során azonban nehézségei támadtak a búvárkodás közben, és a hurghadai Nílus Kórházban halt meg, miután kivették a vízből.

A teljes arcú snorkelmaszkokról már régóta úgy gondolják, hogy számos halálos snorkelinges baleset hátterében a teljes arcú snorkelmaszkok állnak. Az aggodalmak 2018-ban merültek fel a Hawaii-szigeteken történt sznorkelhalálok sorozata után, amelyekről akkoriban széles körben azt jelentették, hogy a maszkban felgyülemlett szén-dioxid túlzott mértékű felhalmozódása okozta őket. Az egyiptomi búvár- és vízi sportok kamarája (CDWS) 2020 augusztusában figyelmeztetett a teljes arcú snorkelmaszkok használatára.

A full-face snorkel maszkok nagyobb térfogata megnehezíti a kilélegzett széndioxid kiürítését a maszkból, így viselője nehezebben lélegzik, hogy több oxigénben gazdag levegőt juttasson a maszkba. A megnövekedett légzési erőfeszítés nyomási egyensúlyhiányt hoz létre a tüdőben, ami súlyosbítja a merülési tüdőödéma hatását.

Hasonló problémák merüléskor is előfordulhatnak, ha zárt légkörű újralégzőkészüléket használunk.

Caroline Topping helyettes halottkém az Általános Orvosi Tanács, a Nemzeti Kereskedelmi Szabványügyi Hatóság és a Decathlon számára készített jelentésében a következőket írta: "A teljes arcú maszkokból sok millió darabot adtak el, és a folyamatos szív- és érrendszeri és légzési problémákkal küzdők általi használatukkal kapcsolatos biztonsági aggályokat nem hozták széles körben nyilvánosságra, illetve nem hívták fel a maszkokkal már rendelkezők figyelmét." A maszkok használatának biztonsági aggályait nem hozták nyilvánosságra, és nem is hívták fel rá a figyelmet.

"A 2017 előtt vásárolt maszkok nem kaptak figyelmeztetést ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, és a 2017-től kezdődően a használati utasításokban szereplő figyelmeztetés nem volt sem feltűnő, sem elégséges ahhoz, hogy a leendő vásárlókat figyelmeztesse a mostanra feltárt használati veszélyekre.".

Először a UK Divers orvosi bizottságának elnöke, Dr. Peter Wilmshurst írta le, hogy egyre inkább úgy gondolják, hogy az IPO felelős a legtöbb orvosilag összefüggő búvárkodási halálesetért. A magas vérnyomás gyakori betegség, különösen a 40 év felettiek körében, és gyakran fel sem ismerik, mivel nincsenek tünetei.

Az IPO hatásának híre azonban csak lassan terjedt el mind a búvár-, mind az orvosi közösségek körében, és ezt Dr. Topping is elismeri jelentésében.

"Az orvosi tanúk aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az orvosi szakmában nagyon kevéssé ismerik a merülési tüdőödémát, és hogy az orvosi képzésben nem foglalkoznak vele, ennek következtében az állapotot kezelők nem veszik észre, és gyakran összetévesztik a fulladással".

A Kearn asszony haláláról szóló jelentést követően a Decathlon frissítette weboldalát egy figyelmeztetéssel, miszerint a teljes arcot fedő snorkelmaszkok nem ajánlottak azoknak, akik "légzőszervi vagy szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, beleértve, de nem kizárólagosan mellkasi fertőzést, asztmát, magas/emelkedett vérnyomást (magas vérnyomás), szívbetegséget vagy anginát".

[ divemagazine.com ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés