»» ««

Gőgh Szilvi az Avatar 2-ben is dolgozott

Interjú

Egy magyar búvár két és fél évig dolgozott az új Avatar-filmen, a Cinematrix megkérdezte, milyen volt.

Sokoldalú tehetségeknek nincs híján Hollywood, de még köztük is figyelemre méltó Gőgh Szilvia személye, aki vízre specializálódott kaszkadőrként, és vízi biztosítóként él Los Angelesben. Az IMDb oldalán jól látszik, hogy világhírű blockbusterek és nagy költségvetésű tévésorozatok vizes jeleneteinél segédkezett a magyar hölgy, akit 2017-ben beválasztottak a Women Divers Hall of Fame-be., Filmes munkái mellett az óceán és az ott élő állatok által inspirált ékszereket is készít, bátor nőket búvárkodásra inspiráló céget vezet, és weboldalán arról is őszintén beszél, miképp gyógyult ki rákbetegségéből.

Foto: Gőgh Szilvia

Az Avatarnál konkrétan az volt a feladatom, hogy mindenkit aki a vízben volt, életben tartsak - meséli a filmen biztosító búvárként dolgozó Szilvia. Legyen szó Sigourney Weaverről, Zoey Saldanáról, Sam Worthingtonről, Cliff Curtisről, a gyerekekről, James Cameronról, de a kamera-operatőrökről és az amúgy népes stáb minden tagjáról nekem kellett gondoskodnom.

A medence, amiben dolgoztunk, direkt erre a célra volt felépítve, speciálisan. Itt, Manhattan Beachen, egy stúdióban rakták össze, lehetett a mélységét változtatni, azon módosítani, hogy milyen szögben álljon a medence, de óriási hullámokat és örvényeket is tudtunk csinálni benne. Még számomra is elképesztő belegondolni, hogy az Avatar 2-ben a legtöbb akció nem kizárólag CGI volt, a lehető legtöbb elemet, a víz alatti lényeket a valóságban is megalkották, a bálnákkal együtt úszós jeleneteket kaszkadőrökkel vették fel, hogy a nézők beleélése a lehető legjobb legyen.

Ami extra nehéz volt, hogy gyerekekkel is dolgoztunk. Őket megtanítani szabadtüdővel merülni, nem volt egyszerű. Plusz a gyerekek azért eléggé impulzívak, rájuk nagyon kellett vigyázni, pláne a legkisebbre, a Tukot játszó Trinity Blissre. A szereplőgárdában bőven akadtak idősebb színészek, Sigourney Weaver - aki mellesleg Szilvia kedvenc színésze volt a forgatáson - sem mai csirke, és neki is olyan jelenetei voltak, amelyek során nagyon hosszú időt töltött a víz alatt. Kate Winslet egy abszolút vízibogár, ő imádta az egészet, el is ment utána Tongára bálnákkal úszkálni. Nagyon beleszeretett a búvárkodásba. Amikor 7-8 perces, levegő-visszatartásos jelenetet forgattunk, és azt játszották el, hogy meghaltak és elmerültek a mélybe, néha nem volt könnyű visszafognom magam. Nehéz volt eldöntenem, hogy mikor van az, hogy valaki tényleg elájult a vízben, és segítségre szorul... és mikor az, hogy szimplán jó színész, és ügyesen adja elő, hogy éppen haldoklik.

Az idő alatt, amit a forgatással töltöttem, előfordultak veszélyhelyzetek, de az Avatar 2-nél biztonságosabb munkakörülményeket tényleg nem láttam még az elmúlt két évtizedben, amit ezen a pályán dolgoztam. Minden lehetséges szituációra felkészültünk, még arra is, hogy mi van akkor, ha valakinek a medencében eltörik a nyaka, mit kell olyankor tenni, hogyan kell biztonságosan kiszedni onnan.

Egy nagyon specializált szakma a miénk, és kevesen vagyunk, akik ennyire a vízre szakosodtak, így elég sokszor találkozom ismerősökkel a forgatásokon. Az Avatar 2-be is úgy kerültem, hogy  a kaszkadőrcsapat vezetőivel, valamint a filmen dolgozó merülési szakértőkkel már korábban dolgoztam együtt egy másik filmen, és eszükbe jutottam.

A teljes riportot a Cinematrix oldalán tudjátok elolvasni!

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés