»» ««

Több milliárd dollár értékű kincset találtak

Külföld

A San José nyughelye sokáig ismeretlen volt, de a kolumbiai haditengerészet végül megtalálta 2015-ben Cartagena partjainál, a pontos helyet viszont titokban tartották.

A San Josét a britek süllyesztették el, és a galleon rengeteg kinccsel merült a hullámsírba – évszázadokkal később pedig megtalálták a roncsot, és a kolumbiai hadsereg most eddig sosem látott felvételeket is közzétett a kincsről.

San José kétségtelenül a világ egyik legértékesebb hajóroncsa, ráadásul a környékén két másik hajót is találtak – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen először tettek közzé felvételeket a galleon roncsáról – írja az Insider. A spanyol San José galleon hatalmas kincses rakománnyal indult útnak, amikor 1708-ban a spanyol örökösödési háború során a brit haditengerészet hajói elsüllyesztették. A 64 ágyús vitorlás körülbelül 600 emberrel a fedélzetén, a feltételezések szerint legalább 200 tonna kincset szállított, köztük aranyérméket, ezüstérméket és smaragdokat, mai áron egészen elképesztő 17 milliárd dollár értékben.

A roncs nyughelye sokáig ismeretlen volt, de a kolumbiai haditengerészet tisztjei végül megtalálták 2015-ben Cartagena partjainál, a pontos helyet viszont titokban tartották. Ezért is érdekes a lenti videón megtekinthető konferencia, amelyen Iván Duque elnök eddig még sosem látott felvételeket is bemutatott a kincsekről.

A felvételeken aranyérmék, kínai porcelánok, kardok és ágyúk is láthatóak. Iván Duque elmondása alapján most a kincsek kiemelését tervezik, egyben szeretnék a későbbi feltárási munkálatokat is biztosítani anyagi szempontból. A felvételeket egyébként az elmondások szerint egy pontosan meg nem nevezett, de távirányítós, csúcstechnológiájú eszköz készítette, amely körülbelül 1 km mélyre süllyedt le a roncshoz. A felvételek annyira tiszták, hogy még az ágyúkon is láthatóak a feliratok – ezek szerint ezeket 1655-ben öntötték a spanyol Sevilla és Cádiz városokban. A roncs megfigyelésekor tehát két további hajóroncsot is találtak: egy gyarmati hajót és egy szkúnert, amely a feltételezések szerint az 1800-as évekből származik.

A San José a 2015-ös felfedezése óta élénk jogi csata tárgya – Kolumbia mind a roncsra, mind pedig a rakományra igényt tart, de másként gondolja ezt Spanyolország, mivel szerintük a hajó eredetileg az övék volt, és az UNESCO víz alatti kulturális örökségről szóló egyezményére hivatkoznak. A rakomány azonban legalábbis részben zsákmány különböző dél-amerikai országoktól, amelyek ezért szintén igényt tarthatnak a kincsre.

[ raketa.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés