»» ««

Nem cápa bűnös a svájci búvár halálában

Vörös-tenger

Egy vörös-tengeri búvárbaleset okozójaként cápát emlegettek, de a beszámolók szerint csak az első hírek voltak félreérthetőek.

Az első hírek szerint egy tigriscápa jelent meg a Marsa Alam-i Elphinstone-zátony területén, és a gyanú szerint megölte május 2-án a svájci turistát, aki a területen búvárkodott. A környezetvédelmi bizottság az eset kivizsgálása után megerősítette, hogy a búvár halálát nem cápatámadás okozta - több búvár is azt vallotta, hogy az áldozat már a cápatámadás előtt halott volt.

A bizottság szerint a búvár halálát ehelyett egy fulladásos búvárbaleset okozta.

Susannah Rose a my Blue fedélzetén lévő csoporttal búvárkodott, amely május 3-án megtalálta a férfi holttestét. Azt mondja, úgy tudja, hogy az áldozat egy 58 éves svájci férfi volt, aki az előző napon tűnt el az első merülésen Sea Serpent Grand hajóról Elphinstone-nál.

Arról számolt be, hogy látta, amint egy tigriscápa megharapta az áldozat testét, hozzátéve, hogy a cápa leharapta a jobb karját és a vállának egy részét. A búvárvezetők szerint a cápa mérete négy és öt méter között mozgott. A Rose által "nagyon nagynak" leírt tigriscápa már a helyszínen volt, amikor a csoportja megérkezett.

"Az Elphinstone csúcsánál bukkantunk rá a halott búvárra, de túl mélyen volt ahhoz, hogy bármelyikünk segíthessen rajta" - mondta a Divernetnek. "Abból, amit láttunk, egyértelmű volt, hogy már nem élt."

"A feltételezés szerint egy cápa talált rá azon a ponton, vagy éppen azelőtt, hogy megérkeztünk. Nem volt megcsonkítva, és a cápa a vállánál fogva rázta meg a búvárt, a cápa leharapta a jobb karját és a vállának egy részét. A halottkém megerősítette, hogy ez volt az egyetlen sérülés, és hogy a búvár fulladásba halt bele."

A Blue csoport megszakította a merülést, és búvárvezetőjük tájékoztatta a Sea Serpent Grand legénységét, hogy megtalálták eltűnt vendégüket.

"Azt hiszem, a búvárt 67 méterről hozták fel néhány órával azután, hogy a hajónk értesítette a Sea Serpent Grandet" - mondta Rose. A Blue búvárai nem merültek újra Elphinstone-nál.

A bizottság jelentése szerint egyértelmű, hogy a tigriscápa csak ellenőrizte, hogy a búvár zsákmány-e, de valójában nem táplálkozott belőle. A cápa többször is megharapta volna a tetemet ha táplálkozni akart volna, mivel a bizottság szerint egy tigriscápa több mint 40-50 kilogrammot is képes megenni egy étkezés során.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy "a haláleset búvárbaleset következménye volt, és az eset nem ment túl azon, hogy a tigriscápa megkóstolta a holttestet az áldozat egy részének megharapásával, és valószínűleg kiköpte azt, vagyis a támadás nem táplálkozási céllal történt, és ezért a cápa viselkedése normális volt".

A bizottság javasolta a búvárkodás folytatását a helyszínen, de figyelmeztetett a búvárhajók által elkövetett jogsértésekre.

A merülőhelyek befogadóképességét messze meghaladó hajók számának és méretének növekedése miatti fenntarthatatlan, túlzott és szabályozatlan zátonyhasználat, valamint a hajókon dolgozók által elkövetett jogsértések, akik konyhai és ételmaradékot dobnak a vízbe a búvárhelyeken, továbbá a Vörös-tengeren a cápák számára táplálékhiányhoz vezető túlhalászás mind olyan tényezők, amelyek a búvárhelyekre vonzzák a cápákat, és ami hasonló incidensekhez vezet - figyelmeztetett a bizottság.

A bizottság a búvárhelyek kezelési tervének kidolgozására, valamint egy, a természetvédelmi ágazat, valamint a búvár- és tengeri tevékenységekkel foglalkozó kamara tudósaiból és képviselőiből álló konferencia megrendezésére szólított fel, hogy megfelelő mechanizmust dolgozzanak ki a Vörös-tengeri búvárhelyek kezelésére az esetleges cápatámadások elkerülése és a zátonyok fenntartható használatának biztosítása érdekében.

[ egyptindependent.com , Divernet ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés