»» ««

Személyes beszámoló a kiégett szafarihajóról

Külföld

Április közepén kiégett egy egyiptomi szafarihajó. A facebook-on egy utas megosztotta élményeit.

Szóval... Sok érdekes dolgot csináltam már életemben, de az égő hajóról való leugrás szerencsére eddig elkerülte a figyelmemet. Április 19-én a gyönyörű scubasceneliveaboardon voltam, amely az egyiptomi Hurghadából hajózott a Thistlegorm roncs, majd Tiran és Ras Mohammed felé, hogy egy hétig búvárkodjak jó amerikai barátaimmal.

Útban a reggelihez észrevettem, hogy füst jön a gépházból, a fedélzet alatt. Kezdetben nem aggódtam. Sok hajó okádja a hideg motorokból a dízelt, és szeles nap volt, így azt hittem, hogy a szél fújja vissza a kipufogógázt.
Ironikus módon megkértek bennünket, hogy gyakoroljuk a tűzgyakorlatot, és tréfásan megjegyeztük, hogy a legénység a füsttel extra valósághűvé tette a helyzetet.


( Videó a képre kattintva érhető el )

Amikor megszólalt a gyülekezési csengő, lementem a kabinomba, hogy mentőmellényeket szerezzek magamnak és a kabinos társamnak. A folyosókon és a kabinban már nagy volt a füst. Fuldokolva gyorsan felkaptam a mellényt, és az előzetes utasításoknak megfelelően felmentem az orra felé a gyülekezőre.
A jobb oldali folyosón áthaladva egy nyitott öbölajtón kellett átmennem, amelyből mostanra már sűrű fekete füstöt okádott. Visszatartottam a lélegzetemet, és átmentem a füstön, hogy mindenkivel találkozzam az orron.
Még mindig nem aggódtam túlzottan. Sok időt töltöttem hajókon, és a motorproblémák gyakoriak. A szél nagyon fújt, és talán hozzájárult a szikrák és a lángok fellobbanásához. A dolgok nagyon gyorsan megváltoztak.

Megkaptuk a parancsot az evakuálásra, és gyorsan lementünk a bal oldali folyosón a hajó tatjához, hogy elkezdjünk felmászni/beugrani a csónakokba. Az előttem ülő nő majdnem a vízbe esett, és nem tudott lépést tartani. A lángok már elhatalmasodtak, és most már teljesen láthatóak voltak a hajó jobb oldalán.
Láttam, hogy a legénység egyik tagja egy kis vödörbe tengervizet gyűjt, és emlékszem, hogy azt gondoltam, hogy ez időpocsékolás.

Szerencsére a legénység is gyorsan úgy döntött, hogy elhagyja a hajót, és beszáll a második csónakba. Mindannyian biztonságban és viszonylag sértetlenül megmenekültünk. Mélyen hálás vagyok a legénységnek és a vezetőinknek mindazért, amit az életünk megmentéséért tettek, és amiért később gondoskodtak rólunk.

[ Bob Latif - Facebook ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés