»» ««

Elbúcsúztatták a barlangi tragédia áldozatát

Magyarország

Mede Márton egy hónapja a Kossuth-barlangban szenvedett halálos balesetet.

2022 április 10-én, vasárnap, délután 2 óra körül véget ért a Magyar Barlangi Mentőszolgálat történetének leghosszabb mentőakciója. 7 kutatással és kimentéssel töltött nap után sikerült felszínre hozni az április 3-án, egy feltáró merülés közben elhunyt búvár holttestét.

A szerencsétlenül járt 42 éves Mede Márton több évtizedes sport- és barlangi búvár múlttal rendelkezett. Sikeres tájékozódási búvárúszó, tűzoltó főtörzsőrmester a magyar barlangi búvárközösség ismert és megbecsült tagja volt. Mede Marci motorja volt a Kossuth-barlang kutatásának is, részese volt az elmúlt bő tíz év sikeres feltárásainak. A búcsáztatására április 29-én került sor.

Az eltűnt búvár holtteste kedden, a merülés kezdőpontjától, a Reménytelen-szifon bejáratától jelentős távolságban, kb 250 méterre és kb 30 méteres mélységben került elő. A baleset egyértelmű okának egy omlás tűnik, amelynek nyomait a barlang végpontja környékén -48 méter mélységben fedeztek fel másnap a keresést végző búvárok.

A végponti zónában a járat eltömődött agyaggal, a vezetőkötél ez alá került. Az omlás tényére utaló jeleket, a karsztvízszint mérő kút és a Nagy-Tohonya- forrás vízhozam mérőjének adatsorát az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei jelenleg vizsgálják.  

A vasárnap délután kezdődött mentés vezetését a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Gömör – Tornai Területi Egysége kezdte meg. A második napon az önkéntesek mellett megérkeztek a hivatalos szervek is, majd a Terrorelhárítási Központ átvette a mentési folyamatok irányítását. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a tábor és a mentés infrastrukturális alapjait szolgáltatta egy héten keresztül, amellett, hogy a búvárok munkáját is folyamatosan segítették. A mentés egy hete alatt 20 szervezet, több mint 250 közreműködővel fordult meg a barlangban és a környékén. A résztvevők köszönetet mondtak a Jósvafő Önkormányzatának és lakosainak, akik szállással, meleg étellel és milliónyi kisebb-nagyobb segítséggel támogatták erőfeszítéseinket.

A mentés víz alatti részét az Amphora Búvár Klub barlangi búvárai végezték, akik évtizedek óta kutatják a Kossuth-barlangot. A barlangi búvárok mind emberileg, mind technikailag extrém körülmények között végezték munkájukat. Merüléseiket rendkívüli módon megnehezítette az, hogy komoly mélységekben hosszú időn át dolgoztak, rettenetesen szűk és kanyargós járatokban, néha értékelhető látótávolság nélküli vízben.

Foto: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A Magyar Barlangi Mentőszolgálaton kívül a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a Speleo Roznava barlangi mentői mintegy 80 fővel voltak jelen a héten. A merüléssel töltött napokon a barlangi mentők a búvárok merüléséhez szükséges eszközök transzportálását végezték, és kiépítették a barlangi mentéshez szükséges további kötélpályákat, illetve megerősítették a fixen kiépített sodronykötélpályát is.

A 3 hazai szervezet barlangi mentőiből szervezett 50 fős csapat szűk 3 óra alatt hozta ki speciális hordágyon az elhunyt búvárt a száraz lábbal járható végponttól. Ahhoz, hogy a hordágy kíméletesen és gyorsan a felszínre érhessen, a Kossuth-barlang 50 méter hosszúságú tavának vízszintjét egy kövekből rakott mesterséges kőgáttal ideiglenesen újra felduzzasztották, így a hordágy a víz felszínén, úsztatva haladhatott, amelyet végül délután 2 előtt sikerült a felszínre hozni.

A balrangász közösség szolidaritási gyűjtésbe kezdett, amiben segíteni kívánnak Marci párjának, és 9 hónapos babájuknak. Kérünk titeket, hogy lehetőségeitekhez mérten ti is segítsetek abban, hogy ne csússzon ki a talaj a család lába alól a tragédia után.

[ caverescue.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés