»» ««

Eltűnt egy barlangi búvár- FRISSÍTVE

Magyarország

2022 április 3-án, vasárnap délután eltűnt egy barlangi búvár a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban.

A feltáró merülés során egy búvár tervezett merülése után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához. Az eltűnt búvárt biztosító merülőtársai az ismert járatokban nem találták meg.

Foto: Rózsa Sándor/Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

A mentésben jelenleg 50 fő vesz részt - a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mellett, a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesületének, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, és a Speleo Roznava (SK) barlangi mentői, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Katasztrófavédelem, a Pest-Megyei Kutató-Mentőszolgálat munkatársai, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat, az Amphora Búvár Klub és számos magasan képzett, barlangi körülmények között végrehajtott merülésben tapasztalt mentőbúvár és segítő vesz részt.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, ami ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

A vasárnapi feltáró merülés során a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.

Az eltűnt búvár keresése jelenleg is tart. A mentést nehezíti az, hogy a barlang ezen része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság. A legutóbbi, hajnalban véget ért másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, -40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közti tájékozódást segítő vezetőkötél teljesen beágyazódott az agyagba.

Jelenleg előkészületek zajlanak, a mentő búvárok és a barlangi mentők a további kutató merülésekre készülnek. A délelőtti órákban újabb mentőerők érkeznek a barlanghoz.

A mentőakcióval kapcsolatos bővebb információk hamarosan elérhetőek lesznek a caverescue.hu oldalon.

[ Magyar Barlangi Mentőszolgálat ]

FRISSÍTÉS:

Meghalt a jósvafői Kossuth-barlangban eltűnt barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt ért baleset – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a kutatási munkálatok a barlangi- és búvármentő szakemberekkel folytatott részletes elemzések és egyeztetések után kedden este a búvárok újabb felderítő merülésével folytatódtak. Az életjelek keresése közben a kutató egység talált rá az eltűnt búvárra.

Megkezdték a búvárok által készített videófelvételek kiértékelését. A szakemberek ennek eredményétől függően döntenek a felszínre hozásról. A kutatást koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János a keresés minden résztvevője nevében fejezi ki megrendülését és részvétét az elhunyt hozzátartozóinak – olvasható a közleményben.

Mint megírtuk, egy fővárosi tűzoltót, a 42 éves Mede Márton főtörzsőrmestert érte baleset április 3-án a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban. A baleset egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban történt.

[ Telex ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés