»» ««

Zselészerű szellemcápa bébit találtak

Tudomány

A frissen kikelt példányt a NIWA nemrégiben végzett vonóhálós felmérése során fogták be.

Új-zélandi kutatók egy rendkívül ritka, újonnan kikelt szellemcápára bukkantak az ország déli szigetének közelében, közölte a héten az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet (NIWA). Az áttetsző, zselészerű állat hegyes fejét óriási fekete szempár díszíti, és a kutatók szerint a mélytengerben élő több mint 50 ismert szellemcápafaj valamelyikéhez tartozik.

A szellemcápák valójában nem cápák, hanem a tengerimacska-alakúak rendjébe tartozó állatok, amelyek közeli rokonságot ápolnak a cápákkal és a rájákkal, bár legutóbbi közös felmenőjük már körülbelül 400 millió éve élhetett. A cápák, ráják és tengeri macskák (Chimaeras) közös jellemzője, hogy csontváz helyett porcokból álló vázzal rendelkeznek, így alkotja ez a három csoport a porcos halak (Chondrichthyes) osztályát.

A frissen kikelt példányt a NIWA nemrégiben végzett vonóhálós felmérése során fogták be, amit 1200 méteres mélységben végeztek azzal a céllal, hogy megbecsüljék a kereskedelmi haltermékekben is gyakran felhasznált helyi halfaj, a hoki vagy kék gránátoshal (Macruronus novaezelandiae) állományát.

A NIWA kutatói szerint a szellemcápa embriói a tengerfenéken lerakott petetokokban fejlődnek, ahol a beburkolt embriók sárgájából táplálkoznak, amíg el nem jön a kikelés ideje. Tekintettel a kis méretükre és a kivételesen mélyen található élőhelyükre, frissen kikelt szellemcápákat rendkívül ritkán láthatnak a kutatók.

"Ez a szellemcápa nemrég kelt ki, mert a hasa tele van tojássárgájával. Ez egészen elképesztő, hiszen a legtöbb mélyvízi szellemcápáról csak felnőtt pédányt ismerünk, újszülöttekről ritkán számolnak be, ezért nagyon keveset is tudunk róluk" – idézi Brit Finuccit, a NIWA halászati kutatóját a szervezet közleménye.

A kutatók genetikai vizsgálatokat terveznek végezni a szellemcápabébin, hogy megpróbálják kideríteni, a tengerimacska-alakúak melyik fajához tartozik. Ezután össze tudják hasonlítani az újszülöttet egy ugyanahhoz a fajhoz tartozó felnőtt egyeddel, hogy jobban megértsék, hogyan változik a hal színe, mérete és táplálkozási szokásai a fejlődése során.

[ qubit.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés