»» ««

Búvárok próbáltak légzőkészüléket csempészni líbiába

Külföld

Egy szövetségi esküdtszék bűnösnek találta a sharkwater filmet készítő barátját, aki 2016 augusztusában részt vett a CCR-ek exportálására irányuló tervben.

Peter Sotist, az amerikai újralégzőkészülék-oktatót, aki a Sharkwater filmes Rob Stewart barátja volt, amikor 2017-ben meghalt egy mélytengeri búvárkodás során, elítélték, mert engedély nélküli, katonai minőségű újralégzőkészülékeket próbált Líbiába csempészni.

Egy szövetségi esküdtszék bűnösnek találta a floridai illetőségű, 57 éves, Delray Beach-i Sotist és egy másik búvárt, a 45 éves, Sunrise-i Emilie Voissemet, mert 2016 augusztusában részt vettek a CCR-ek exportálására irányuló tervben. Ítéletük még nem született, de hosszú börtönbüntetés és pénzbüntetés vár rájuk.

Az újralégzőkészülékek fokozott képességei és katonai, valamint polgári felhasználási lehetőségeik miatt szerepelnek az USA kereskedelmi ellenőrzési listáján, amely az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának Ipari és Biztonsági Hivatalától (DOC-BIS) engedélyköteles exportköteles termékeket tartalmaz.  Az ügyet a DOC-BIS és a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal Belbiztonsági Nyomozóirodája vizsgálta.

A bíróságnak elmondták, hogy Sotist és Voissemet figyelmeztették, hogy illegális lenne engedély nélküli termékeket exportálni a nemzetbiztonsági szempontból aggályos országnak számító Líbiába. A Kereskedelmi Minisztérium különleges ügynöke közölte velük, hogy az újralégzőkészülékeket nem lehet exportálni, amíg az engedélykérelem folyamatban van, de ők figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést.

A vádlottak állítólag hazudtak a virginiai Ramas LLC hajózási vállalatnak, és félrevezették őket azzal kapcsolatban, hogy mit mondott nekik az ügynök, és hogy az újralégzőkészülékek katonai célúak voltak-e. Sotisról azt is megállapították, hogy megfenyegette a kormány egyik tanúját, akinek azt mondták, hogy ne működjön együtt a nyomozással.  Sotist és Voissemet a nemzetközi rendkívüli gazdasági erőkről szóló törvény (IEEPA) megsértésére irányuló összeesküvés, a törvény megsértésének kísérlete és csempészet miatt ítélték el. Voissemet nem találták bűnösnek hamis vallomás megtételében.

A per szerint Sotis és az Add Helium, amely Stewartot megtanította az újralégzőkészülék használatára, "a merülésért felelős és a búvárok által használt újralégzőkészüléket eladta". Stewart a páros harmadik 70 méteres merülését követően halt meg, amikor a Florida Keysnél lévő Queen of Nassau roncsán lévő horgony kiemelését végezték.

[ divernet.com ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés