»» ««

Rozsdásodó lőszerek mérgezik Európa tengereit

Külföld

1975-ig a világ országai rendszeresen dobtak ki elavult vagy használhatatlan lőszereket a tengerfenékre.

A 20. század folyamán számtalan robbanó lőszer veszett el vagy került szándékosan a tengerfenékre az európai partok mentén. Ahogy rozsdásodnak, mérgező vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek szennyezik a tengervizet. A tudósok még nem tudják megmondani, hogy ezek mennyire veszélyesek a tengeri élővilágra és az emberi egészségre.

1975-ig a világ országai rendszeresen dobtak ki elavult vagy használhatatlan lőszereket a tengerfenékre. A lőszerek lerakási helyét gyakran rosszul dokumentálták.

Becslések szerint csak az Északi- és a Balti-tenger németországi területein mintegy 1,6 millió tonna hagyományos lőszer és több mint 200 000 tonna vegyi fegyver található.

A második világháború vége óta legalább 50 000 tonna vegyi fegyvert dobtak a Balti-tengerbe. Halálos mérgek - például mustár- és könnygáz, ideg- és fulladásgátló vegyi anyagok - szivárognak a Balti-tengerbe, amely már most is a világ egyik legszennyezettebb tengeri ökoszisztémájának számít.

A fel nem robbant lőszerek a tengeri iparágakat is fenyegetik, ezért egyre nagyobb a nyomás e veszély felkutatására, nyomon követésére és enyhítésére. Az Euronews Ocean csapata csatlakozott egy kutatási expedícióhoz, amely a Balti-tengerben, Kiel partjaitól néhány kilométerre lévő lerakóhelyet tanulmányozta.

Aaron Beck, a GEOMAR Helmholtz Óceánkutató Központ (Kiel) vízi biogeokémiai kutatója vezeti a tudományos hajóutat.

"Hagyományos robbanóanyagok - például TNT - és vegyi fegyverek kombinációjáról van szó" - mondja az európai tengerekben szétszórt lőszerlerakókról. A Kiel környéki partvidéket nem érintik jelentősen a vegyi fegyverek. Itt található azonban az egyik legnagyobb hagyományos lőszerlerakó - Kolberger Heide -.

Az EU által finanszírozott BASTA és ExPloTect projektben dolgozó kutatók víz alatti drónokkal és innovatív vegyi detektorokkal vizsgálják a Kolberger Heide tengeri lerakóhelyet. Csak ezen a területen mintegy 30 000 tonna rozsdásodó tengeri akna, légibomba, torpedófej és egyéb lőszer található, nagy halmokban vagy a tengerfenéken szétszórva.

Az embereket és a tengeri ökoszisztémákat fenyegető veszély mértékét, valamint a tengervízbe jutó toxinok lehetséges hosszú távú hatásait még nem ismerjük teljes mértékben.

Aaron Beck óvatos. "Azt tudjuk, hogy a vegyi anyagok kijönnek a lőszerekből, és bekerülnek az élőlényekbe. Tehát jó esély van arra, hogy a tenger gyümölcseibe is bekerül, és így az emberek is ki lehetnek téve ennek - de erről az aspektusról még nem tudunk túl sokat" - mondja.

A tudósok remélik, hogy a mérgező hulladéklerakók feltérképezése segít majd abban, hogy a jövőben megvalósítható módot találjanak a felszámolásukra.

[ euronews.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés