»» ««

Továbbra is agyatlanul szemetelünk

Környezetvédelem

Aggasztó, már a Földközi-tengerben vannak az eldobott arcmaszkok és gumikesztyűk.

Az Opération mer propre nevű civil szervezet aktivistái a francia Riviéra közelében merültek a víz alá, hogy megtisztítsák a partot a szeméttől. Kiderült, már nem csak műanyagpalackokat találni ott.

Ha a koronavírus-járvány kapcsán a légszennyezettség csökkenését a pozitív hozadékok közé soroltuk, akkor a szemetelést egyértelműen a negatívumok közé írhatjuk fel. Az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai szerint ugyanis egyre több eldobott arcmaszk és kesztyű landol a vízben.

A csapat a franciaországi Antibes közelében igyekezett megtisztítani a Cote d'Azur, vagyis a francia Riviéra tengerpartját az eldobott védőeszközöktől. Laurent Lombard, a szervezet alapítója több víz alatti felvételt is közzétett már a Facebookon arról, hogy kesztyűket és maszkokat talált a Földközi-tengerben.

Lombard megdöbbentőnek tartja, hogy a védőfelszerelések egy része is a tengerben landol. Ahogy fogalmaz, ez még csak a kezdete az újfajta környezetszennyezésnek. A probléma viszont nem Franciaország-specifikus. Április végén már a világ több pontjáról is arról számoltak be a környezetvédők, hogy egyre nagyobb problémát jelentenek az eldobott maszkok és kesztyűk.

A probléma nemcsak a tengereknél tapasztalható. A BBC beszámolója szerint május 14-én, vagyis három nappal a francia enyhítés után már arról panaszkodtak a Facebookon a párizsi köztisztaságért felelős szakemberek, hogy a járdákon sok helyen eldobott arcmaszkokat látni. A szemetelés csökkentése érdekében Eric Pauget francia politikus kezdeményezte, hogy a jelenlegi 68 helyett 330 eurós (nagyjából 115 ezer forintos) bírságot adjanak annak, aki eldobja a védőfelszerelését.

[ HVG ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés