»» ««

Sztrájkban az egyiptomi búvárcégek!

Vörös-tenger

Egyiptomban szó szerint egyik napról a másikra új adót vetettek ki a vizi sportot űzőkre, válaszul a búvárcégek sztrájkba léptek.

Futótűzként terjed a hír, hogy az egyiptomi búvárcégek sztrájkolnak, de miért? Nos, az egyiptomi hatóságok bejelentették, hogy új adót vezetnek be a búvárok és sznorkelelők számára 2019 december 29.-től.

Milyen adóról is van szó?

Búvár / sznorkeles napi hajón: $5 / nap
Búvár szafarihajón: $10 / nap
17 méter feletti hajókra $10-$60 / nap
17 méternél kisebb hajóra jelenleg nincs adó

Természetesen egyiptomban a legtöbb búvár és sznorkeles hajó hosszabb, mint 17 méter. Egy átlagos 26 méteres hajó esetében $50 extra napi kiadással kell számolni + a vendégenkénti adó.

Mit jelent ez a búvárok szemszögéből?

Jelenleg egy átlagos búvár egy napihajón $50-$65 dollár között fizet naponta, ebben 2 merülés, az ebéd és persze a hajózás költsége is benne van. Ez helyből megugrik $5 + a hajó költségét is nyilván áthárítják, várhatóan 10-12 dollár ami durván 20% áremelkedést jelent a jelenlegi árakhoz képest.

Egy szafari hajó esetében ami hosszabb és a búvárokra is magasabb adó kerül simán számolhatunk 110 dollár körüli extra költséggel az átlagos egy hetes szafari esetében. Ha ehez hozzávesszük, hogy a repjegyek ára is emelkedik (meg a forint se erősödik) és a merülések ára is folyamatosan drágult miközben a merülőhelyek nem lesznek jobbak, sőt ... igencsak kérdésessé válik, hogy vajon megéri-e a jövőben Egyiptomba menni merülni.

Minderre reagálva a legtöbb - egyes nem megerősített hírek szerint az összes napi kifutású - búvároperátor cég sztrájkot hirdetett és december 28-29 között azonnali hatállyal bezárt. A szafarihajók még üzemelnek, ők nyilván nem tehetik meg hogy a túra közepén kirakják a vendégeket a sivatagba.

Természetesen az adóknak oka van, a hivatalos álláspont szerint a vörös-tenger élővilágának megóvására fordítják. Ezzel némileg ellentmondanak a helyi vélemények, miszerint ezek a pénzek eddig is Kairóba vándoroltak és semmi beruházás nem volt és nem is várható a vizek védelmében.

Hogy mi az igazság, azt innen Európa szívéből nehéz megmondani, de ami tény, hogy a jövőben várhatóan még drágább lesz Egyiptomban merülni.

[ Dutch Mermaid ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés