»» ««

Újra kezdte munkát a szemétgyűjtő rendszer

Környezetvédelem

Megkezdte a műanyaghulladék begyűjtését a holland feltaláló lebegő szemétszedője a System 001/B, amelynek egy évvel ezelőtti tesztüzeme kudarccal végződött.

Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt alapítója szerdán Rotterdamban sajtóértekezleten jelentette be, hogy a módosított berendezés begyűjtötte az első plasztikot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus – Franciaországnál háromszor nagyobb – csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Slat hangsúlyozta, hogy a sikertelen tesztüzem után partra vontatott és kijavított berendezés minden méretosztályú műanyaghulladékot képes begyűjteni, beleértve a mikroplasztikot is. Hangsúlyozta, hogy a konstrukció működőképes, megvalósíthatónak tűnik a terv a tengeri szemét begyűjtésére.

A szerkezetet 2018. október elején vontatták ki a San Franciscó-i-öbölből a Great Pacific Garbage Patchhez (GPGB) a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, a próbaüzemet október 17-én kezdte meg. Decemberre kiderült, hogy a hulladékbegyűjtő nem a tervek szerint működik, megfogja a műanyagot, de nem tartja meg, emellett levált belőle egy 18 méteres szakasz.

A mérnököknek egyszerre két fontos problémára kellett megoldást találniuk. Először az jelentett gondot, hogy komoly sebességbeli eltérés volt a rendszer, valamint a felszínen hánykolódó műanyag szemét között, itt viszont egy speciális horgonnyal sikerült lelassítani a platformot, hogy ezt követően a gyorsabb szemét szépen felgyűljön a kívánt pontokon. A második lépésben a felhalmozódó, egymásra rakodó szemét méretét kellett megfelelő módon kezelni, itt azonban a moduláris felépítés nagy segítséget jelentett, így a korlátot képező elemeket is módosították, méghozzá a helyszínen, így nem volt szükség a visszatérésre és a kikötésre. Innentől kezdve csak minimális mennyiségű szemét dobódott ki a rendszerből, vagyis a fő problémákat megoldották.

Az U alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után.

A konstruktőrök becslései szerint az örvénylő áramlatok természet adta energiáit kihasználó tengeri takarítógép 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze. A 25 éves feltaláló elmondása szerint már terveznek egy nagyobb és emberi közreműködés nélkül hosszabb ideig működni képes takarítógépet is.

A következő lépést a kisebb rendszer nagyobb testvérének kialakítása jelenti, ez a tervek szerint a System 002 néven mutatkozik majd be, amely jóval hosszabb ideig, eredményesebben halmozhatja majd fel a szemetet. Ennek sikeres üzemelését követően már a visszatért műanyag újrafeldolgozása lesz soron, ami szintén nem kis probléma.

A Boyan Slat által hét éve megálmodott projektet cégek, egyetemek mellett a holland kormány támogatja. A projekt keretében a nagy csendes-óceáni szemétsziget felét szeretnék eltakarítani öt éven belül.

[ Delta ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tulamben, Drop Off

Indonesia

5/9 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés