»» ««

Februári halraj eredmények

Fotózás

Havonta frissülő fotósversenyünk februári eredményei, és képértékelése.

A február hónapban a téma a Halraj volt, ahova olyan víz alatti felvételeket vártunk, amelyeken halraj (3+ azonos fajta) látható. 11 kép érkezett, amelyek közüla 3 fős zsűrink pontjai alapján a forduló győztes képe:
Fefe - School of fish (13 pont)

További pontot kapott képek:
macok - Cím nélkül (8 pont)
Thomasbuvar - Potykáék a haltartásban (6 pont)
rodof - Körforgás (5 pont)
Garfield33 - Sötétből a fénybe (4 pont)
istvanv - Cím nélkül (4 pont)
Bunny - Harcsalád (2 pont)
elche - Cím nélkül (2 pont)
nme - Halleves (1 pont)

Gratulálunk a győztesnek, és minden képküldőnek, valamint köszönjük a zsűri és a képértékelő áldozatos munkáját!

A március havi témánk a Búvárfotó. A Témát kéretik szó szerint érteni, tehát jelen esetben a téma egy vagy több búvár a víz alatt. A beküldési határidő a szokásos hó 15. 21:00 óra.

Előd Laci ebben a hónapban is értékelt, íme a várva várt kritika:

mali - Vitorlások
Halraj nehéz téma. Legyen sok hal benne, álljanak szépen, lehetőleg legyen valami szép formációja a bolynak, ne háttal legyenek, telítsék ki a képet és lehessen őket jó közelről fotózni, mert akkor lesznek szép részletek a képben. Ezen a felvételen a mennyiség és a szép formáció már első látásra is feltűnően nem teljesíti az elvárást. Szép a környezet, egész közelről készült a kép, de sajnos nincs meg az élmény hogy az igazán látványos rajt láthatunk.
Bunny - Harcsalád
A mennyiség még megfelelő lenne, viszonylag együtt egy irányba is mozdulnak a halak, de a környezet nagyon belelóg a formációba így nagyon zavaros lesz a kép. Persze a rossz vakuzás sem emeli ki a háttérből a rajt. Ezeket a harcsákat sokan fotózták már, érdemes tanulmányozni a jól sikerült képeket, például amikor szemből fotózzák őket úgy hogy kitelítik az egész képet vagy bemozdult felvételen is jól mutatnak!
rodof - Körforgás
Ezen a felvételen szinte minden teljesül. Persze könnyű néhány ezüstös testűt túlexponálni, amit nem szokott szeretni a zsűri, illetve az ilyen nagy rajt nehéz szépen befényelni. Picit szűk az egész kép, a halrajos képekben nagyon erős momentum tud lenni, amikor nagy teret is kapunk hozzá.
Fefe - School of fish
Bár nem óriás rajról van szó, de nagyon jó kis mozgalmas képről van szó. Nagyon tetszik a halak dinamikus elhelyezése, mozdulata. Kicsit lehetne kevesebb hely jobb oldalon és több a bal oldalon, a háttérben levő kis halak meg nem segítik a kompozíciót, de azért jó kis kép ez. Nehéz ilyenkor tökéletesen használni a fényt, hogy mindenhova jusson.
GRobi - Cím nélkül
Nincsenek is sokan, összevissza is állnak, nincs formációjuk, néhányuk háttal áll. Folytassam? Kemények a fények, az erőteljes kontraszt még átláthatatlanabbá teszi a képet. A buborékok miért kerültek a képre?
Thomasbuvar - Potykáék a haltartásban
Ha a bal oldali hal pont fordítva állna akkor egy érdekes háromszög lenne a képen, így inkább olyan véletlenszerű a kép a három hallal. Rajnak nem is nevezném őket nagyon. Szépek a fények hátul, van hangulata képnek. de annyi dögös képet láttam már édesvízből, hogy az ilyen típusú képek már nem mozgatják meg a fantáziámat.
elche - Cím nélkül
Én úgy emlékszem láttam ezt a képet sötétebben. És úgy sokkal szebb volt. Én nem szeretem ezeket a "kihipózott" képeket. Nézzük meg a NatGeo újság képeit! Imádom amennyire szeretik a sötét árnyalatokat! Ilyet ott soha nem látunk! A kép egyébként érdekes, a tűzhal kicsit erősen van megvilágítva, a búvár pedig botrány, de a téma jó. Ha van modell a képen akkor az ne "lógjon" csak ott, hanem legyen szép sziluettje ami pluszt ad a képhez!
macok - Cím nélkül
Gyönyörűen vakuzott kép, ami nem könnyű egy ilyen témánál, ez az ami szakmailag rögtön megragad engem ebben a fotóban. Nekem picit megint szűk így ez a téma, de a halak dinamikus mozgása, a képkocka teljes kihasználása zavaró elemek nélkül mindenképp dobogós helyre predesztinálta nálam!
istvanv - Cím nélkül
Sok halacska egy irányban, átlósan. Ezek a pozitívumok. A megvágott halak mindig veszélyesek. Nekem erről a képről a se füle se farka jut eszembe és szó szerint is igaz rá. Ez a legnagyobb hátránya a képnek.
nme - Halleves
Látszik, hogy messziről van fotózva, ez minden kép halála a víz alatt. Az ilyen típusú felvételhez kell a halszem objektív és közel kell menni a halakhoz. A vakukat lehet jól hátrahúzni, hogy minél szebben terítsék a fényt, a digitális technikában az a jó, hogy lehet próbálkozni és ellenőrizni a beállításokat.
Garfield33 - Sötétből a fénybe
Ezt a halrajt azért nem nagyon szoktuk fotózni így, mert a környezete nem szép. Rátapadnak egy szétesett roncsra, nincs olyan pozíció ahonnan mutatnának valahogy. érdemesebb kisebb csoportjaikat fotózni inkább kék háttérrel.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. elche 2017 már 05. 20:07  
Köszönöm én is az értékelést!
 8. macok 2017 már 05. 18:22  
Mázli sem árt, de egyes halrajok (sárga csattogó halak, szardínia raj) néha hirtelen együtt mozdulnak, ezt a pillanatot kell elkapni. Az igazán nagy halrajokat még halszemmel is nehéz egyszere vágatlanul egységben megmutatni (Nme képe) ha meg a jobb megvilágítás miatt közelebb megyünk (az én képem), akkor óhatatlanul vágni kell.
 7. macok 2017 már 05. 18:10  
Én is gratulálok Fefének, Thomasnak és köszönöm a zsűri és DD munkáját!
 6. Bunny 2017 már 05. 15:09  
Igen, a jó halrajos képhez szerintem elsosorban nagy mázli kell. Hogy pont akkor és pont ott legyél, hogy összeálljanak, hogy beússzon, stb. És persze az sem ár, ha az ember tud élni a helyzettel, de hiába a tudás ha nincs szerencse.
 5. Fefe 2017 már 05. 09:35  
Köszönöm a zsűri munkáját és az Előd Lacinak a képértékelést. (nem volt szívem levégni a halacskékat a háttérben, vágatlan a kép, de értem amit írtál:)
A halraj szerintem az egyik legnehezebb fotótéma, nagyon ritka hogy szép kompozicióba álljanak össze a halak, gratula a többieknek is a szép képekért!
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés