»» ««

Januári versenyeredmények

Fotózás

2017-ben is folytatódó havi víz alatti fotósversenyünk első fordulójának eredménye, értékelése.

Idén is folytatódik az immár tíz éves versenyünk, ahova várjuk a havi témáknak megfelelő saját, víz alatti fotóitokat.

Ezévben is 3 fős zsűri fog a képek között sorrendet felállítani. A zsűri a tavalyival megegyező változatlan felállásban Násfay Béla, Gulyás Zolt és Előd László részvételével épül fel. A képek szöveges értékelését Előd Laci idén is elvállalta, így gyakorlatilag minden a megszokott mederben folytatódik tovább.

Reméljük idén még többen éreznek majd késztetést, hogy ne csak a külföldi versenyek "szekerét" tolják a részvételükkel, de az egyetlen hazai havi víz alatti fotósversenyre is küldenek képet.

A januári fordulónk témája a Piros volt, ahova olyan képeket vártunk, ahol a téma jellemző színe a piros.

12 kép érkezett, és a zsűri egyhangú döntése alapján a legjobb kép:
Garfield33 - A semmi ágán (15 pont)

További pontot kapott képek:
nme - Bajusz igazítás (10 pont)
rodof - Cím nélkül (8 pont)
macok - Csíkok (4 pont)
Fefe - Karwella roncs borvirágos orra - Karwella wreck with red bow (3 pont)
Thomasbuvar - Piros ajkak (3 pont)
elche - Cím nélkül (1 pont)
Bunny - Orange is the new red (1 pont)

Gratulálunk a győztesnek, és minden értékelt kép küldőjének.

Februárban a témánk a Halraj, ahova nem meglepő módon halraj felvételeket várunk. Beküldési határidő február 15.

Most pedig következzen a képekről Előd Laci értékelése. Érdemes nem csak a saját képhez írtakat elolvasni, és tanulni belőle, megfogadni a tanácsot, hiszen ez lenne az értékelés lényege. Hogy legközelebb ne kövessük el a hibát, bátran másoljuk le a jobban sikerült képeknél bevetett módszereket.

Balóka - Bigeyes
Halrajt nehéz fotózni, mert nem szép amikor összevissza állnak a halak. Ezért egyszerűbb kettőt fotózni, mert még sem egyet örökítünk meg amit értkelhet a zsűri, de nagy valószínűség szerint előbb-utóbb két élőlény jól be fog állni. Egy rajnál mindig vannak renitensek. Ezen a felvételen csak azok vannak és még a vaku fényének egyenletes eloszlatása sem sikerült.
rodof - Cím nélkül
Az érdekes téma mindig fél siker, ez mindenképpen erőssége a képnek. Az, hogy a háttér is elég zavaros, bár életszerű, de a képnek nem tesz jót. Lehet jobb lett volna még tágabb blendét használni, hogy legalább a háttér mosódottabb legyen, illetve a vakukat szinte visszaforgatni, hogy sötétebb is legyen a rák mögötti rész.
Bunny - Orange is the new red
Legkevésbé az zavar, hogy a többiek képéhez képest ez a legkevésbé piros. A téma elcsépelt, de attól még ha szépen lenne fotózva én személy szerint értékelném, mert jó témának tartom. Az ilyen gyakori témánál mindennek illik klappolnia ahhoz, hogy még értékelhessük. Itt több minden hibádzik: a piros színű halak nagyon szépek kék háttérrel, a vaku fénye inkább a géb hátsó részét világítja meg, a géb fogai belevesznek a sötétségbe pedig ha azokat látjuk az mindig sokat dob a képen. A korall a behúzódott polipokkal nem látványos, mint ahogy maga a korall sem túl szép, ennél szebbeket láttunk már sokszor. A kompozíció tartja az elvártakat, abba nem kötnék bele.
GRobi - Potyautas
Ránézve a képre először egy csúnya környezetben láthatunk egy élőlény részletet. Ha a címet nem olvasom el, lehet meg sem látom a spanyol táncoson trónoló potyautast. A fő témának mindig szembetűnőnek kell lennie. Tehát ha eldöntöttük, hogy a rák lesz a kép lényege, akkor arra kell fókuszálnunk. Hagyjuk ki a hátteret és menjünk közelebb, hogy minél jobban kitelítse a képet a fő téma. A háttér pedig lehet egy homogén részlete a csigának. Ha pedig a csigát akarjuk fő témának akkor ne egy semmitmondó részlete legyen megmutatva sziklákkal és címnek ne adjuk a potyautas nevet.
mali - A rejtőzködő
Nagyon zavaros élőlény nagyon zavaros környezetben. De talán maga a kép színe ami igazán elrontja nekem a mű élvezetet. A fura színű kék folt háttéren még ha rossz minőségű a gépünk, akkor is lehetett volna photoshoppal javítani valamit. Legalábbis remélem. Ha nem, kell egy új gép. :) Na jó csak vicceltem, mindenkinek másra kellenek a víz alatti fotók.
macok - Csíkok
Picit felülről, picit úgy, hogy a kis mélységélesség miatt sok az életlen rész a korallon pedig ha már ez a szög akkor legyen végig éles. A háttér kivilágítva, ami viszont nagyon szembetűnően rontja a kép értékét. Tessék visszafordítani a vakukat, szerintem tucatszor leírtam már a technikát. Viszont vannak korallpolipok, ez mindenképpen pozitív!
Fefe - Karwella roncs borvirágos orra - Karwella wreck with red bow
Nekem nagyon fura a kép. Nagyon kontrasztált, erőteljes ez a vörös szín és nagyon fura, hogy a roncsot világítja a modell miközben az ellenkező irányba a kamerába néz. A kóbor plusz búvár már csak negatív hab a tortán. Látszik, hogy piszkos a víz, arról nem tehet a fotós, de az sem segíti a képet.
nme - Bajusz igazítás
Régi klasszikus kép típus. Láttunk ennél jobban sikerültet, ahol átlósabb volt a sügér elhelyezése, a rák jobb pozícióban volt és a vaku sem hagyott ennyire foltos fényeket, de ettől függetlenül a téma segíti a képet. De hát itt is igaz, ha már lejárt témát fotózunk, akkor törekedjünk a tökéletességre. Egy igazi akció felvételnél nem feltétlenül kötelező a hibátlan kompozíció, de egy ismert témánál mindennek a helyén kell lennie!
Thomasbuvar - Piros ajkak
Szemtől-szembe mindig látványos képeket lehet készíteni. Nincs zavaros háttér ezen a felvételen és a mélységélesség is elégséges. Ez is sokat látott téma, nem dobogtatta meg a szívemet, de hibája sincs nagyon. Egynek jó. :)
papi85 - Cím nélkül
A rátapadt élőlény a halacskára menti kicsit a képet, de itt is figyelni kellett volna arra, hogy mit akarunk fő témának. Mivel elég középre került a potyautas, ezért rögtön szembetűnik, de annyira nincs kiemelve, hogy azt gondoljuk biztos az a fő téma. Maga a kép pedig nagyon rossz kompozíció: érdektelen szögből, rosszul megvágva (vagy nagyon vágjunk vagy egyáltalán ne általában), zavaros háttérrel, nagyon kevés helyjel a hal előtt.
Garfield33 - A semmi ágán
Messze a legszebb felvétel a havi versenyben és még azon is túl. Sokat láttuk már, meg a "mellette kockákat" is, de kétségkívül megunhatatlan. Irigylésre méltó, letisztult kompozíció. Gratulálok!
elche - Cím nélkül
Kicsit kevésbé komponáltam volna átlósra, már nagyon esnek lefelé szegény gébek. A háttér botrányos sajnos megint, de jó hogy két géb. Több mint egy.

 



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Bunny 2017 feb 05. 16:47  
Tudod, Mona Lisát se festették újra, van ami tökéletes és nincs tovább :P
 5. Darth-Digilog 2017 feb 05. 15:22  
Mennyivel rosszabb lett volna azt írni, hogy bár brilliáns kép, de sajnálom, hogy a szerzője évek óta nem fejlődött semmit és még mindig ugyanazt ugyanúgy fotózza, pedig azóta a technikája is fejlődött, csak ő maga nem. :-) :-)
 4. Garfield33 2017 feb 02. 15:39  
Jajjdejó, köszi szépen a zsürinek.
Az értékelést is DD-nek.

Utóbbinak üzenném, hogy a "mellette kockák" meg a mostani kép között legalább 2 év, egy fotóscucc kategória, meg pár km is van :)
 3. rodof 2017 feb 01. 21:13  
Gratulálok a győztesnek,és köszönöm a zsűri értékelését.
 2. macok 2017 feb 01. 12:18  
Én is gratulálok a nyertes(ek)nek és köszi az értékelést!
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés