»» ««

Búvárcomputer újdonságok

Felszerelések

GPS, lépésszámláló, magnetométer, világítós jeladó ... az év búvárcomputer újdonságaiból szemezgetünk.

Ahogy az elmúlt jónéhány évben, idén is megrendezte hazánk legnagyobb búvárszakáruháza, a Seawatch az évzáró újdonságokat bemutató zártkörű eseményét, amelyen természetesen mi is részt vettük. Sok érdekes termék került bemutatásra, mi csupán néhány valódi kuriózumot emelünk ki. Cikkünkből megismerhetjük az Oceanic levegőintegrált comuterét, a Poseidon újralégzős GPS-es készülékét, és a Ratio Computers két termékcsaládját, valamint kiegészítőit. Külön cikkben kitérünk majd a reduktorok, lámpák és egyéb felszerelések újdonságaira is, de most következzenek a computerek.

Albumhoz klikk a képre.

Az Oceanic már régóta a hazai piac szereplője, az új Proplus X búvárcomputer az egyik legnagyobb kijelzővel ellátott, nyomáscsőre szerelhető levegőintegrált készülék a piacon. A nagy kijelzőn nagy számok jelennek meg, így ideális lehet azoknak, akiknek már gondot okoz az apró karóra kialakítású kijelző leolvasása. Ne gondoljuk azonban, hogy ez egy buta "nagyi-telefon"! Alacsony energia igényű, nagy felbontású TFT kijelzőt kapott, amit egy fényérzékelő mindig a fényviszonyoknak megfelelő fényerőre kapcsol. Ezzel energiát spórol használójánk miközben folyamatosan jól látható marad a kijelző. Négy gombot kapott, így egyszerű a kezelése, bluetooth-on tölthető le, így elfelejthetjük a letöltőkábelt, és gyárilag gyorscsatlakozóval érkezik, így a merülés után egy mozdulattal biztonságba helyezhetjük. Emellett hozza az elvárható tudást, dual dekó algoritmus, digitális iránytű, nitrox kezelés stb.

A Poseidon M28 jelű búvárcomputere még csak előrendelhető, de mindenképp említést érdemel. A SE7EN / MKVI újralégzők vezérlésére is alkalmas technikai computer hatalmas, 2.8"-os grafikus kijelzője a repülési műszerekből kapott ihletést. A digitális irányű adatai mellett a repülőgép műhorizontjának megfelelően vízszintes és függőleges dőlésszöget is láthatjuk. Igazi különlegessége viszont, hogy GPS naviációs jelek felszíni vételére is alkalmas, a pozíciónkat pedig akár térképen is meg tudja jeleníteni, köszönhetően a grafikus kijelzőnek. A computer képes WiFi és bluetoot kapcsolatra, valamint magasság és légnyomás adatok mérésére is.

Hazánkban még kevésbé ismert márka a Ratio Computers, viszont a búvárcomputereinek tudása lenyűgöző, így kicsit részletesebben is megismerkedünk velük.

Albumhoz klikk a képre.

Az iDive termékcsalád a karóra jellegű búvárcomputerek tárborát erősíti, és a gyártó rögtön igyekezett MINDEN réteg igényét kielégíteni a családon belül. A legegyszerűbb példány kimondottan szabadtüdősöknek készült, iDive free néven, így dekó adatokkal természetesen nem foglalkozik ellenben a sport igényeit jobban figyelembe veszi, mint egy hagyományos búvárcomputer freedive módja. Az iDive Easy az átlagos sportbúvár computere. Nitrox képes, 8 színben kapható, sőt akár Swarovski kristályokkal körberakott kijelzővel is kérhetjük iDive Sea Jewels márkanév alatt! Az iDive Tech a technikai búvárkodás szerelmeseinek készült, képes trimix kezelésére is, végül de nem utolsó sorban a csúcskészülék az iDive reb, amely a trimix mellett az újralégzővel rendelkező búvárok igényeit is kielégíti.

Az iDive búvárcomputerek mindegyike képes a mélység mellett a magasság mérésére, így automatikusan módosítják az algoritmust magyashegyi merüléseknél. A beépített digitális 3D iránytű a gyártó szerint soha nem akad fent, a computer pedig képes a repülésben ismert műhorizontot is megjeleníteni, ahol látható a vízszintes és függőleges dőlésünk - zárt térben, gyenge látásnál ez hasznos lehet. Képes jeladó kezelésére, sőt oxigén analizátorként is használhatjuk - erről bővebben a cikk végén írunk.

A kijelző karcolásálló 9/10 keménységű (10/10 a gyémánt) zafírüvegből készül, amit az óragyártásban olyan márkák használnak, mint a Rolex vagy az Omega. Ha már a kijelző prémium, a ház se lehet gagyi - ipari keménységű rozsdamentes anyagból készülnek.

Albumhoz klikk a képre.

A computerek akkumulátorral és nem elemmel működnek, amihez szabványos USB kábelt kapunk, így gyakorlatilag bárhol képesek vagyunk tölteni pl. telefontöltőről, powerbankról, napelemről, "szivargyújtóról" vagy akár a laptopról is. Az akku 25 óra merülés vagy 2 hónap karóra üzemmód mellett sleep módban 6 hónapig is kitart egy töltéssel. A csatlakozón keresztül természetesen letölthetőek a merülés adatai, sőt a computer belső szoftvere akár frissíthető is!

Az iDive család tartalmaz légnyomásmérőt is, amely mint egy barométer képes némi időjárás előrejelzésre, a holdfázis kijelzés pedig segíthet megtippelni, a Ras Mohammed-en lesznek-e hatalmas halrajok (teliholdnál várható). Hőmérsékletet szinte minden búvárcomputer mér, de a felszínen elég pontatlanok - a Ratio precíz, felszíni hőmérőt is beépített. Végül a non plus ultra, amire senki sem gondolt ... egy magnetométer, amit az okostelefonokból már ismerhetünk. És különlegességek felsorolásának nincs vége. 

A gyártó feltételezi, hogy egy sportbúvár a felszínen is sportszerető, így fitness funkciókat is beépített. Stopperórával mérhetjük a köridőket, számolja a lépéseket, a megtett távot, és ha beállítjuk a személyes adatainkat, a kalóriahasználatról is tájékoztat. Ha pulzust is tudna mérni, gyakorlatilag teljesen kiváltja a fitness órát / karkötőt.

Albumhoz klikk a képre.

Maradva a Ratio termékeinél, a gyártó a robosztusabb, nagyobb kijelzős iX3M technikai búvárcomputer családja is impozáns képességekkel érkezik.

Az iX3M Deep levegő, nitrox, normoxic trimix gázokból 3 keverék kezelésére képes. Az iX3M Deep+ már mindenféle, tehát nem csak normoxi trimixet is kezel és akár 10 gázkeveréket is tárolhatunk, valamint képes újralégzőkhöz is kapcsolódni műszer üzemmódban. Végül az iX3M Reb az előzőeken felül képes a vele kompatibilis újralégzők teljeskörű vezérlésére is.

Sok képességet megtalálunk itt is az iDive-nál felsoroltakból, a kijelző fényereje a környezeti fényhez igazodik, megtaláljuk a légnyomásmérőt, és magnetométert is. Emellett beépített GPS vevő segítségével eltárolhatjuk a koordinátánkat, vagy épp odanavigálhatunk egyhez. Tárolhatjuk a részletes merülési tervet, gázváltásokkal, grafikonon elemezhetjük a szövet telítettséget, merülési profilt, egy komplett merüléstervező szoftver is helyet kapott bennük, fontos üzenet esetén merülés közben rezgéssel is figyelmeztet minket.

Egy külön megvásárolható érzékelő segítségével az iDive és az iX3M is család képes oxigén analizátorként működni. Automatikusan kalibrál és alkalmazkodik a légnyomáshoz, a leolvasott adatot természetesen be is állíthatjuk a következő merüléshez.

Albumhoz klikk a képre.

Az iDive és az iX3M család egyaránt képes jeladón keresztül a gázkeverék mennyiségét is figyelni. A gyártó saját jeladója sem egy a tucatból, egyrészt áttetsző, de ami érdekesebb, hogy színesen világít! Zöld fényt ad, ha 200-100 bar között a nyomás, narancssárga 100 és 50 bar között, végül vörös ha 50 bar vagy alatta. Így a merülőtársnak, merülésvezetőnek nem kell kérdezgetnie a nyomást, elég csak a jeladó színét megnézni. De milyen kellemetlen, hogy pont a saját jeladónk színét nem látjuk... ezért a gyártó egy egyszerű, de hatásos megoldással jött elő.
Egy reduktortömlőre rögzíthető optikai kábellel elvezethetjük a második lépcsőhöz a szemünk elé helyezett "HUD"-ra a jeladó fényét! Elegáns, egyszerű és elromolhatatlan megoldás, nem lepne meg, ha gyorsan elkezdene terjedni más gyártók jeladóinál is.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 20. istvanv 2017 jan 09. 16:39  
Engem már hagyott cserben a computer, elbújt a ládában és a fedélzeten maradt... Nem hagyott mély nyomokat az eset, kedvtelési merülés simán abszolválható nélküle. Nekem inkább kényelmi funkció az, hogy egyszerre látom a mélységet és az eltelt időt.
 19. Darth-Digilog 2017 jan 09. 13:19  
Szerintem csak viccelt a táblázattal. Computer és táblázat nem használható együtt. Mint az köztudott. :-)
 18. Káplán 2017 jan 08. 12:21  
Csak hümmögök ....
 17. Bunny 2016 dec 29. 13:51  
Ja és akkor a nitrox vonalat még végig sem gondoltuk, kellemes nodeco nitroxos merülésünket táblázattal befejezni ... melyikkel? EAN32, EAN36 vagy levegő? Tanuljam be mindhármat? Nekem 38-ast kevertek, most akkor mi lesz? A laza sportmerülésemből hirtelen dekós technikai lett, mert csak a levegős táblát ismerem fejből?
Egy mai modern merülés (multilevel vagy nitroxos) computer nélkül roppant nehezen kivitelezhető, úgyhogy aki parázik inkább rakjon fel kettőt magára, mintsem pl. táblázatot magoljon tök feleslegesen.
 16. Bunny 2016 dec 29. 11:39  
Az időmérő csak úgy ér valamit, ha vagy megjegyzi minden merülés kezdetekor mennyi idő volt perc pontosan, vagy stopperként használja. És a mélységmérőt se felejtette el a merülés előtt lenullázni. És emellett bemagolja a táblázatot. Egészen életszerű az egész.
A további 15 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Boulder City

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 19m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés