»» ««

Az elveszett cirkálók

Külföld

Történelmi jelentőségű roncsok tűntek el a tenger fenekéről Indonéziában.

1942-ben a Jáva-tengeren lezajlott csatában veszett oda három holland hadihajó. A február 27-én odaveszett A HMLMS De Ruyter és HMLMS Java cirkálók, illetve a HMLMS Kortenaar rombolókat 2002-ben fedezték fel, és mivel több száz holland és indonéz származású tenger veszett oda a hajókkal együtt, háborús sírhellyé nyilvánították a roncsokat. 

A történtek 75. évfordulója jövőre lesz, és a megemlékezésekre készülő holland kormányzat búvárokat bízott meg azzal, hogy felmérjék a roncsok állapotát. Ám a két cirkáló gyakorlatilag teljesen eltűnt, és a romboló is jelentős részben. Az illetékes holland miniszter szerint a roncsok olyan tragikus történelmi események emlékhelyei, amelyek az ország múltjának fontos részét képezik. 

Az viszont, hogy a holland cirkálók gyakorlatilag nyom nélkül tűntek el, sokkolta a szakértőket. Egyelőre azt sem tudják pontosan, hogy történhetett. Egy elképzelés szerint a 60-70 méteres mélységben levő roncsokat egyben kiemelték és partra vontatták feldarabolni, de ehhez valószínűleg nem voltak már jó állapotban. Mások szerint a mélyben feldarabolták vagy kisebb robbantásokkal szaggatták kiemelhető részekké, de ez hosszú időt, nagy felvonulást venne igénybe. Az is szóba került, hogy heves viharban pusztultak el vagy kerültek máshova a maradványokat, de ilyen mélységben ekkora hajókkal még nem nagyon fordult elő ilyesmi. 

Akármi is történt, pótolhatatlan emlékek vesztek oda. A roncsoknak az a sorsa, hogy előbb-utóbb szétesnek, a tenger részeivé válnak, és néha hallunk, látunk olyat, hogy fontos roncsokról eltüntetnek dolgokat a szuvenírvadászok, de egy egész hajó ellopása azért más kávéház. Több mint valószínű, hogy a nagy kiterjedésű indonéziai partszakaszt ellenőrizni képtelen helyi hatóságok gyengesége miatt a hasonló esetekre számítani kell.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Bárónő 2016 nov 29. 19:46  
Az árulkodó szó: a romboló is jelentős részben. Tehát szétcsipegették szorgalmas kis emberkék, akár egy mipoláncsővel a szájukban is. Talán az indonézeknek nem volt olyan szívderítő a holland "gyarmati" elnyomás, mint azt az anyaországban gondolták. ( erről talán Sommerset Maugham is tudna mit mesélni, vagy Katch Richárd, hogy a magyaroknál maradjunk.☺)
 2. elche 2016 nov 29. 18:01  
De bizony hogy meg tudja érni. Scapa Flownál is úgy kivették az elsüllyesztett német hadihajók nagy részét csak a vas miatt, mint a szél. Pedig az sem lehetett kis meló, és száz év alatt fejlődött a technika...
 1. Garfield33 2016 nov 29. 14:55  
Egy ilyen nagy hajót rosszvasnak ellopni kicsit többe kerülne, mint amennyit a vas ér, mert azért feltételezem, hogy az indonéz MÉH telepek nem arany áron veszik be. Sőt, szerintem sehogy sem.
Szóval ezt az idő vasfoga csattogva elrágta...

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés