»» ««

Áprilisi verseny eredmény és értékelés

Fotózás
1/2. oldal

Havi fotós versenyünk eredményét, és értékelését közöljük.

A múlt havi témánk a Megosztott világ néven futott. Felezős képeket várunk, a víz alatti és felszíni arány nincs meghatározva, de legyen látható mindkettő a képen. A nevezett képek közül a közönség Fefe képét ítélte a legjobbnak, gratulálunk a győztesnek és köszönjük minden résztvevőnek a képküldést!

Albumhoz klikk a képre.

Fefe - Búvár fotós - Underwater Photographer (90 pont)
Garfield33 - A gömb (74 pont)
macok - Cím nélkül (67 pont)
Bunny - A nagy vas (54 pont)
GRobi - Merülésre várva (44 pont)
Thomasbuvar - Grüner (27 pont)
Btomi33 - THE FALL (6 pont)

A májusi fordulónk témája szintén nem annyira hagyományos, a címe: Partra vetve. Felszíni képeket várunk búvárokról, nem baj, ha vicces bár nem kritérium. Tehát most nem víz alatti, hanem felszíni képet várunk, így indulhat bárki, akinek nincs betokozott gépe, sőt még csak búvárnak se kell lennie. Kíváncsian várjuk, hogy a meglehetősen laza korlátokat felállító téma mennyire képes megmozgatni a látogatóinkat.

Most pedig következzen az értékelés Előd László tollából, akinek ezúton is nagyon köszönjük áldozatos munkáját!

Bunny - A nagy vas
Amióta ezt a roncsot Tökölyi úr lefotózta, igencsak fel kell kötnie annak a nadrágját, aki szeretne jobbat vagy legalább hasonlót alkotni róla. Ezen a felvételen nagyon hiányolom a nagyobb látószöget, ami nem az objektív hibája hanem az álló formátum szűkíti be nagyon a teret. A mélységélesség problémáját érdemes komolyan venni fele-fele fotóknál, a legkönnyebb halszem objektívvel 16-os blendével ilyenkor fotózni és az élességet nem a távoli pontra állítani, hiszen hátra mindig több a mélységélesség mint közelebb, ezért én itt inkább a víz alatti lánc túlsó végére élesítettem volna a lencséket. Picit jobb lenne többet látni a felszín felett a roncsból, a hullám is kicsit még takar belőle.
GRobi - Merülésre várva
Művészi beállítás mint élményfotó, de kevés témának mint versenyfotó. Biztos örült a képen szereplő búvár amikor ilyen fotó készült róla, hiszen el tud dicsekedni milyen szép helyen járt, merült de egy versenyen kevésbé érdeklődik a zsűri búvárportrék után. Beraktam volna még egy búvárt a víz alá és akkor még erősebb élményfotó lenne.
Btomi33 - THE FALL
Kicsit fura nekem egy közelről fotózott levél és rögtön váltásként a messzi fák a háttérben. Nem nagyon értem a koncepciót, de a porton megállt cseppek jól érzékeltetik az őszi hangulatot, bár nem vagyok biztos, hogy az teljesen tudatos volt. Fele-fele fotónál a víz felé emeljük a dómportot, bő nyállal végig bekenjük a kezünkkel minden hol jól végigsimítva az üveget, majd nyugodtan berakhatjuk a víz alá gépünket. Innentől nagyjából negyed órán keresztűl csak egy dologra kell figyelnünk, ha kiemeljük a vízből mindig 2-3 másodpercet várjunk míg lefutnak a nyálunk által létrehozott vékony rétegen a vízcseppek és csak utána fotózzunk. Ha közben egy hullám újra megtámadta a portot, dugjuk inkább megint teljesen a víz alá és újabb 2-3 másodperc elteltével fotózzunk.
Fefe - Búvár fotós - Underwater Photographer
Jó kis reklámfotó a Coca Cola hajóról. A fények a felszínen szépek, a víz alatt kicsit kemények lettek és a kevés fény miatt itt sem sikerült szűk blendét használni, hogy éles legyen a búvár is. De jó időpontban meglőtt felvétel, tudatos munkának tűnik.
macok - Cím nélkül
Sokkal jobb felvétel mint az állított formátumú társa. Picit szűkre lett talán vágva a jobb oldala, de egyébként jók a fények, hangulatos kép. Kár, hogy ma már nem így néz ki a roncs. Nagyon jól néz ki amikor ilyen fele-fele fotóknál egy kis hullámot rajzol ki a vízfelszín, érdemes ezért sok képet lőni, hogy adjunk esélyt annak, hogy szebb legyen a felezővonal.
Thomasbuvar - Grüner
Nagyon beszűkül a felvételen a szárazföldi rész, az emberek éppen beleférnek. Sajnos már kifelé mennek a képből, ami mint köztudott nem túl szerencsés. Viszont a piros ruha mindig jól tud mutatni egy képen, rögtön odavonzza a tekintetet, így észrevehetőek az emberek is. Mivel a vízfelszinen nem jelenik meg semmi reflexió, ezért teljesen felesleges hogy akkora helyet foglal el a képen, mindent elnyomva. Ilyen nyugodt víznél, bőven lehet próbálkozni a memóriakártyának bírnia kell!
Garfield33 - A gömb
Érdekes felvétel, hogy a felszín szürkébb, mint a víz alatti világ. Az alsó rész közepére helyezett gömb viszont nagyon statikus, ezért annak ellenére, hogy korrektül fotózott felvétel, mégis hiányzik a dinamika, az igazi izgalom belőle, pedig a felhők igencsak gyülekeznek a víz felett. Itt sem sikerült az élességet megtartani a háttérben látható házakig, és egy kis vízcsepp csak végigcsorgott a dómporton.

A folytatásban az előző havi győztes, ifj. Lőrincz Ferenc értékelése következik.

Az írás a következő oldalon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Bunny 2016 máj 03. 19:59  
Ha beöltözöl búvárruhába, nekem megfelel :)
 8. Garfield33 2016 máj 03. 16:02  
Stefi szelfi kutyával a teraszon?
Az is búvárról készül...
 7. Bunny 2016 máj 02. 11:07  
Szerintem ez nem igaz, attól hogy egy kép nem víz alatti, esetleg humoros is, még nem azt jelenti, hogy sz*r képeket várunk. Ugyanúgy meg kell komponálni, stb csak épp nem kell levinni a gépet víz alá.
 6. Garfield33 2016 máj 02. 09:56  
Szerintem az ehavi fordulóban nyugodtan kimaradhatnak az értékelések, tekintetel a téma művészi mivoltára
 5. Garfield33 2016 máj 02. 09:55  
Ezzel én is így voltam, mert úgy emlékeztem, hogy soha nem csináltam feles képet.
Aztán találtam egyet (ez az egyetlen készült valaha is, kb 5 éve).

Remélem, nem mostanában lesz ilyen forduló  :-)  
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés