»» ««

Világrekord: búvármerülés a vulkán tetején

Magyarország

Nagy Patrícia és párja, Tósoki Ernő a magashegyi búvármerülés világrekordját állították fel.

"Február huszonegyedikén történt Chilében, az Ojos del Salado nevű vulkánon, ahol 6380 méteres magasságban, a jelenlegi ismereteink szerint a világ legmagasabban fekvő merülhető állóvízében sikeres búvármerülést hajtottunk végre - osztotta meg a Judoinfo olvasóival az örömhírt Tósoki Ernő, aki szerényen többes számban nyilatkozott. A merülést ő hajtotta végre, de ehhez szüksége volt Nagy Patrícia segítségére is.

"A világrekordként nyilvántartott 5900 méter körüli eredményt érdemben 1982 óta nem tudta túlszárnyalni senki, noha egy 6400 méter körüli merülés lehetősége, mint következő lépés már legalább tizenöt évvel ezelőtt kirajzolódott. A merülés rendkívüli összetettségéről, nehézségeiről és rendhagyó kockázatairól, valamint az Atacama sivatagban uralkodó körülményekről tanúskodik, hogy nincs tudomásunk olyan expedícióról, amely az erős versenyhelyzet ellenére a sikertelensége után ismételten próbálkozott volna. Mi harmadszorra jutottunk el a merülésig, a szokványos, olykor neves hegymászókat is felvonultató nyolc-tizenkét fős expedíciókkal ellentétben ketten" - folytatta az új világrekorder.

A merülés során két méteres maximális mélységet sikerült elérni, ezt kihívásait, veszélyeit tekintve nem lehet összehasonlítani egy tengerszinten végrehajtott két méteres merüléssel. Csaknem nulla méteres látótávolság mellett a merülési idő tíz perc körüli volt, amit egy víz alatti videofelvétel elkészítése (ezt a technika végül teljesen meghiúsította), valamint a kedvező időjárás-előrejelzés ellenére az expedícióra lecsapó hó- és jégvihar miatt több alkalommal is - szabályozottan - meg kellett szakítani.

"Az említett időjárási körülmények végül a felszerelések teljes hátrahagyása melletti, azonnali szabályozott ereszkedést követeltek meg - így Tósoki Ernő. - A felszereléseinkért másnap visszamásztunk. A merülést speciális eljárások előzték meg és zárták, a merülés egyedi felszerelés konfigurációval történt, száz százalékos orvosi oxigén használatával."

Tósoki Ernő teljesítménye szenzációs, hiszen csaknem harmincöt év sikertelensége után, első emberként a történelemben 6000 méter felett merülni óriási sportteljesítmény! De mindenképpen szót kell ejteni segítőjéről, Nagy Patríciáról is!

"Hatvan kilós lányként, hatezer méter felett, ahol az elérhető oxigénszint kevesebb mint fele az itthon megszokottnak, kilenc napon át negyven-ötven kilós hátizsákokat cipelt egész nap. Talán egy vagy két nap pihenőnk volt, a sziklás-homokos, járhatatlan terepen ez egy edzett férfinak is emberfeletti teljesítmény!"

"Olyan hátizsákot képzeljenek el, amivel nem tudott egyedül felállni, pedig Pati hetven-nyolcvan kilóval még ma is, akár előzetes edzés nélkül is képes guggolni. Ilyen magasságban azonban a lépések inkább bizonytalan imbolygások, itt már a szervezet nem igazán képes pihenni, aludni, és nagyon keveset tud enni, volt olyan nap, hogy csak egy csokit ettünk meg ketten."

"Gyakorlatilag nincs regeneráció, a szervezet legjobb esetben is csak vegetál, de inkább leépül. Elfogultság nélkül mondom, nem ismerek még egy lányt, aki ezt végig tudná csinálni, ilyen körülmények között profi férfi hegymászók borultak meg nagyon könnyen. Megfigyelték, hogy a csúcsra járatott, élsportszerű edzésmunka kifejezetten teljesítményromboló hatású és gátolja a komoly eredmények elérését ezen a területen, ezért speciális, a hét minden napján végzett, precízen beállított edzésmunka mellett, öt év felkészülés után sikerült!"

Nagy Patríciának és Tósoki Ernőnek, a Nippon Sport Judo Club két edzőjének ezúton is gratulálunk ehhez a kiemelkedő teljesítményhez!

[ www.judoinfo.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés