»» ««

Óriási tintahallal úszik egy búvár

Külföld

Egy négy méter hosszú tintahal úszott ki az óceánból a japán Toyama öbölbe, amiről egy helyi búvár felvételt is készített. A víz alól.

Egy négy méter hosszú tintahal úszott ki az óceánból a japán Toyama öbölbe. A ritka tintahalat (Architeuthis dux) egy halász vette észre a hajója alatt. Befogta, aztán órákig szórakoztatta vele a helyieket. A produkcióról pedig felvételt készített és feltöltötte a világhálóra.

Már közel 200 ezren látták azt a videót, amin az óriási tintahal Akinobu Kimurával együtt úszkál, miközben a kalmár hosszú "végtagjaival" megpróbálja körbefonni a férfit. A búvár azt mondta, a hatalmas csápok és szívókorongok látványa ellenére ki nem hagyott volna egy ilyen lehetőséget - írta az rt.com.

"A kíváncsiságom nagyobb volt a félelmemnél, úgyhogy vízbe ugrottam, hogy közel kerülhessek hozzá. Úgy láttam, sehol sem volt sérült és élénknek látszott. Festéket lőtt felém, miközben a csápjaival csapkodott körülöttem, így próbált meg összezavarni" - mondta a búvár.

A közös "produkció" nem egy öncélú előadás volt, legalábbis a búvár részéről. A férfi megpróbálta a sekély vízből az óceán felé vezetni a gigantikus, 4 méteres vízi élőlényt, amelyről úgy gondolják, fiatal egyed lehet. Egy kifejlett, érett tintahal ugyanis egy kisebb platós teherautó méretét is elérheti, vagyis akár 14 méter hosszúra is megnőhet. Kimurának végül sikerült kiúsznia az óriással a nyílt óceánra. Több száz méterre távolodtak el a parttól, amikor az eltűnt a mély vízben.

Legenda, hogy emberre támadnakAz olyan "szörnyek", mint a Kraken-i tengeri szörny, a norvég sagák óriási polipszerű állata hozzájárult a cselszövő, emberre támadó óriás tintahalak legendájához. Erik Pontoppidan, Bergen püspöke így írt a lábasfejű lényről: "Azt mondják, hogy még a legnagyobb hadihajót is le tudja rántani magával a mélybe, ha egyszer megragadta" - idézte az Origo.

Ez a friss felvétel azért különleges, mert ez az állat ritkán merészkedik sekély vizekre. Tatsuya Wakasugi, a kikötő vezetője is erről beszélt a Wall Street Journalnak: "ez az első alkalom, hogy élő óriás tintahal láttunk itt, ahol a víz mélysége mindössze 2,5-3 méter."

Meg persze azért is, mert halott óriás kalmárokról korábban is készültek fotók, de élő, mozgó állatról csak nagyon ritkán. A gigantikus tintahalat élve először 2000-ben vette filmre a National Geographic.

[ faktor.hu ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés