»» ««

Naptejtől pusztulnak a korallok

Tudomány

A világszerte 3500 fényvédőmárkában megtalálható oxybenzon megváltoztatja a korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű korallfehéredésre.

A bébikorallokat öngyilkosságba kergeti, a felnőtt példányokat súlyosan károsítja a napfényvédő termékek egyik gyakori összetevője, és ezzel világszerte hozzájárul a korallzátonyok pusztulásához - írja az MTI. Az Archives of Environmental Contamination and Toxicology című folyóiratban közölt tanulmány szerint az UV-sugarakat kiszűrő oxybenzon a turisták körében népszerű korallzátonyoknál, elsősorban Hawaii és a Karib-szigetek környékén fordul elő a legnagyobb koncentrációban.

A nemzetközi kutatócsapatot vezető Craig Downs, a virginiai Haereticus Environmental Laboratory tudományos szervezet munkatársa szerint az eredmények magyarázatot adnak rá, hogy a tudósok miért nem találnak bébikorallokat az üdülőhelyekhez közeli korallzátonyoknál.

A világszerte 3500 fényvédőmárkában megtalálható oxybenzon megváltoztatja a korallok DNS-ét, jóval hajlamosabbá téve őket az akár halálos kimenetelű korallfehéredésre. Endokrinromboló anyagként viselkedve arra készteti a bébikorallokat, hogy - saját vázukba befalazva magukat - elpusztuljanak.

Évente 6-14 ezer tonnányi napfényvédő termék kerül a koralltelepek környékén a vizekbe és a készítmények jelentős része oxybenzon-tartalmú.

Az Environmental Working Group elnevezésű csoport már korábban arra figyelmeztetett, hogy az oxybenzon felszívódhat a bőrbe és hormonális, valamint sejtkárosodást is okozhat.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint ugyanakkor nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy az oxybenzon egészségre káros anyag lenne, és mint hangsúlyozta, ez a napfényvédő termékek azon kevés összetevőjének egyike, amely hatékony védelmet nyújt a bőrnek a káros UVA és UVB-sugarak ellen.

[ Index ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés