»» ««

Búvároktató kiadatását kérik

Külföld

Egy tragikus búvárbaleset után a csoporttal tartó angol búvároktatót vádolják Máltán.

Az angol Stephen Martin klubtársaival szervezett búvártúrát tavaly júniusban Máltára. Gozo szigetén indultak el merülni, ám az egyik búvár, Larissa Hooley valamiért hirtelen nagy sebességgel süllyedni kezdett, több, mint 30 méteren járt már, amikor két másik búvár utolérte és a felszínre vitte őt. Stephen Martin próbálta a partra juttatni a nőt, akit már nem lehetett megmenteni. Ám sajnálatos módon a két segítő búvár egyike, Nigel Haines szintén életét vesztette. Otthon az Egyesült Királyságban lefolytatta a vizsgálatot Brightonban a halottkém, aki úgy zárta le az ügyet, hogy búvárbaleset történt, amiért senkit nem terhel felelősség.

A máltai hatóságok viszont máshogy vélekednek. Szerintük Stephen Martin igenis felelős, több okból is. Egyrészt azért, mert nem figyelt oda a csoportra, illetve merülőtársára, aki élettársa is volt, ezért tudott Larissa Hooley hirtelen olyan mélyre süllyedni. Ráadásul hibázott akkor is, amikor a haragos tengeren merülni indult a baleset helyszínén. Ezek után Málta a búvároktató kiadatását kérte, amiről ő úgy értesült, hogy a rendőrség egy este becsöngetett otthonába és letartóztatta.

Az angol búvár nem akar bíróság elé állni Máltán, ahol akár 10 év börtönnel is sújthatják. Már kihallgatták a baleset után, de utána szabadon távozhatott, nem merült fel a felelőssége. Most is vitatja a máltai hatóságok állításait. Egyrészt kijelentette, hogy ugyan oktatóként a csoport egyik legmagasabban képzett búvára volt, de nem volt formálisan csoportvezető. Másrészt azon a napon már az egyik merülőhelyről lemondtak a rossz időjárási viszonyok miatt, és pont a helyiek tanácsára választották a másikat. A máltaik azon vádját, hogy elmulasztotta Larissa Hooley újraélesztésének megkezdését akkor, amikor még a víz alatt voltak, nonszensznek tartja. Azt szintén furcsának tartja, miért akarják nyakába varrni a búvárok túl gyors emelkedését, hiszen vészhelyzetben voltak, természetesen más tempóban úsztak a felszínre mint az szokásos.

Stephen Martin tehát fellebbezett a kiadatása ellen, de elvileg a nemzetközi egyezmények értelmében ennek meg kell történnie. Addig is a háromgyerekes apa köteles naponta többször jelentkezni a helyi rendőrségen, és jeladót kell viselnie. Körzetének parlamenti képviselője is felvette a kapcsolatot a máltaiakkal, hogy elérje a baleset körülményeinek újbóli vizsgálatát, ám ha nem jár sikerrel, a búvárra akár több évnyi börtön várhat Máltán, amennyibena bíróság is bűnösnek találja.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés