»» ««

A portréfordulónk eredménye, értékelése

Fotózás

Júniusi fordulónk eredményét, és Előd Laci értékelését közöljük.

2015 Portré A júniusi témánk a Portréfotó volt. Nem feltétlenül álló formátumot jelentett a kiírás, bár jellemzően ez a formátum az ideális.

A havi verseny győztese: Zook - A tű foka...pardon, szeme! (97 pont)
2. Garfield33 - Cím nélkül (80 pont)
3. elche - Cím nélkül (78 pont)
4. Fefe - Rejtekhelyen (57 pont)
5. horvathv - Aki bújt (54 pont)
6. macok - Bohóc (51 pont)
6. nme - Cím nélkül (51 pont)

A győztesnek és minden résztvevőnek gratulálunk! A jövő havi fordulónk roppant egyszerű témával rendelkezik, olyan víz alatti élőlényekről várunk képet, ahol a domináns szín a sárga.

A képekről Előd Laci ismét készített egy értékelést, amit ezúton is köszönünk neki. Lássuk hát az ő véleményét!

longimamus - Cím nélkül
Vaku nélkül, piszkos vízben teljesen összeolvadt a téma és a környezet. Sajnos ha a fotósnak nincs amivel villantson, akkor érdemes ahhoz a témákat is úgy válogatni, szűrőt használni és valamelyik képszerkesztő program tudását minél jobban kihasználni. Ezen a felvételen semmilyen korrigálást nem vélek felfedezni, sajnos el kell fogadni, hogy a digitális világban messze nem az exponáló gomb lenyomásával fejeződik be a fotózás.
nme - Cím nélkül

A tűzhal kicsit olyan mint a bohóchal, legalábbis fotózás szempontból. Nagyon sokan, nagyon sokféleképpen készítettek már róluk képet. Talán a legszebb képek úgy készültek róluk, ahogy a fekete háttérből teljesen nyitott úszókkal tűnnek elő, szemtől-szembe a fotóssal. Ez a kép kicsit gyakori és nem igazán ütős kompozíció, ha teljesen szembe lenne már izgalmasabb lenne.

Persze a homogén háttér és az, hogy semmi zavaró elem nincs a képen, az mindenképpen dícsérendő.

macok - Bohóc
Sem a vakuzása (alsó folt), sem a képkivágása nem tetszik. Forgattam volna a kamerát balra, így a békahal feje búbja bekerült volna a jobb felső sarokba és egy átlósabb, jóval dinamikusabb kompozíció lenne az eredmény. Érdemes ilyen helyzetben kísérletezni a vaku beállítással is, surlófényt alkalmazva jobban kijöhet az állat textúrája!
Garfield33 - Cím nélkül
Nagyon szép csiga, szépen fotózva. Már a jó téma választás (jelen esetben egy kimondottan látványos csiga) fél siker tud lenni. Megfelelően homogén háttérrel, elég hellyel a csiga előtt a kompozíció is hibátlan.
Thomasbuvar - Rácson innen...
Nagyon szűkre vágott felvétel, a szeme a halnak épp, hogy befért a képbe és sajnos még a bajuszok is betakarják őket. A foltos háttér sem túl szerencsés és arra figyeljünk, hogy a szemnek kell mindig élesnek lennie! Ezen a képen a hal száján van az élesség és a szeme már ki is esik a mélységéllességi tartományból.
Zook - A tű foka...pardon, szeme!
A kis mélységéllesség látványossá teszi a képet, és a világos háttérből kinéző érdekes szemek is segítik, hogy a képnél kicsit megragadjon a néző tekintete. Ha a pici zavarosság a homogenitásban nem lenne, az jót tenne a felvételnek, mert pont annyira látszódnak a foltok illetve az előtérben a belogó valami (nem lehet kivenni mi is az), hogy ettől nem a világos környezetből várható tisztaság jut eszünkbe hanem egy jó kis rumliban való ügyes "tiszta"részlet kiragadása. De valószínűleg a fotós kihozta nagyjából a maximumot a lehetőségből.
horvathv - Aki bújt
A nagy dzsindzsa a hal körül, szinte már homogén környezetet alkot. Engem zavar, hogy csak egy szemet látok, de jobban bosszant egy felvételen amikor a bajusz teljes életlenségben világít az objektív közelében. Az ilyen bajuszos élőlényeket nem is szívesen fotózom, illetve nagyon odafigyelve keresve a jó pozíciót, lehetőséget.
Korallzabáló - Narancs-csíkos íjhal
Nem látni profiktól úgy hal portrét, hogy teljesen vízszintesen úszva kapják le őket. Az átlós elrendezést, nem tudom elégszer ismételni, mert nagyon kevés embernek jut eszébe, hogy a kamerát nem csak álló vagy fekvő formátumban lehet tartani, közte fokonként még van 89 lehetőség! És ezt minden hónapban akár leírom, míg mindenkinek a vérében is csak átlósan fognak úszni a vörös vértestek. :-) A háttér sem szép ezen a felvételen.
Luciferin - Csak egy csuka :-)
Rögtön dicsérettel, kezdeném, hogy átlós elrendezés megjelenik, de a környezet nem túl szép és a gyenge vaku, vagy annak hiánya teljesen lapossá teszi a képet. A négyzetes képkivágás tovább csökkenti a dinamikát, kicsit unalmas lett ez a felvétel.
Fefe - Rejtekhelyen
A sok látványos cápa felvétel között, amivel mostanában kényeztetnek bennünket a neves fotósok, egy a falak közé beszorított ragadozó kicsit lelombozó. Dinamikus, mozgásban lévő élőlényt láthatunk, ez a pozitívuma a felvételnek, de a háttérben látható másik cápa már zavaró, jobb lenne ott inkább egy fekete folt. Maga a téma választás nem tetszik, nehéz ilyenkor mit írni, mitől lenne jobb, valószínűleg én sem hagytam volna ott ezt a témát, próbáltam volna kihozni belőle valamit, majd itthon ment volna a kukába.
Bunny - I am too sexy ...
Én soha nem kezdek el rossz környezetben fotózni, mert tudom hiába lenn jó a téma, de a kép akkor sem lesz jó. Profi fotókat nézve, gyakran úgy érzem mintha műteremben készült volna, mert a fotós figyel arra, hogy csak olyan elemek legyenek a képen amik erősítik a kompozíciót. Minden olyan elem ami nem nyújtja ezt, felesleges a képre. De a fotós megfelelően mélyre nyomta a kamerát és szemből próbált egy jó portrét készíteni.
Btomi33 - csuk(v)a -nyitva
Egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy egyre több édesvízi képet látok, de szomorú vagyok, hogy mindegyik olyan mintha ugyanaz a fotós készítette volna. Zavaros háttér, vaku nélkül vagy gyengén vakuzva egy a plakatívitást teljesen nélkülöző felvétel mindig a végeredmény. Halhatározós felvételek, művészi többlet nélkül.
enyembe - sz*rik rálya
Azért fontos a manuális lehetőség a víz alatti fotózásnál, hogy a kék hátterünk ne legyen ilyen világos. Én általában még kicsit sötétebbre is exponálom, de semmiképpen nem világosabbra, ugyanis nem szép. A vaku a képen teljesen rossz felé villant, a rája előtt egy méterrel világítja meg a talajt és kellett volna vágni is a képből. Lehet a fotósnak még sokat gyakorolnia, de hát nem is rossz az, merülgetni és kattintgatni! :-)
2twins - Bujkáló
A nem túl erős mezőnyben, már egy jó bohóchal portrénak is örül az ember. Picit csillan a szeme, ez fontos és szépen körbelengi a tengeri rózsa. Nem egy hűha kép, de teljesen korrekt, a második vaku (ha volt) segíthette volna eltüntetni az árnyékokat egy jó pozícionálással.
elche - Cím nélkül
Nagyon jó kis téma, egész jól megfotózva. Balra elforgatva a képet és vágva, eltűnhetne a zavaros háttér és a dinamikát is lehetne növelni. A képet mellékeltem is hozzá.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. Garfield33 2015 júl 02. 11:03  
Grats Zook, bár nem örülök, hogy nyertél  :-)
 9. istvanv 2015 júl 02. 10:49  
Igen korrekt értékelés! Köszönjük!
 8. Fefe 2015 júl 02. 09:09  
Bunny!
Abban biztos voltam, hogy nem a szememmel van a baj,
csak celoztam rá, hogy a tovabbi pontokat is lehet-e majd látni:))
 7. Zook 2015 júl 01. 23:54  
hoppá! koszonom a szavazatokat, koszonom az ertekelest! grats garf es che! mibol lesz a cserebogar, juhuhu!
 6. elche 2015 júl 01. 23:43  
Hehe, első nevezett kép DSLR-rel és máris dobogós?:) Kösz a szavazatokat.:)
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés