»» ««

A gondolkodó búvár - interjú Andrew Georgitsis-szel

(Hirdetés)
1/2. oldal

Ismerősen cseng Andrew Georgitsis, a Unified Team Diving (UTD) alapítójának neve? Közelgő budapesti látogatása kapcsán sikerült interjút készítenünk vele.

Sokféle dekompressziós eljárással, modellel találkoztunk már. Minden módszernek megvan a maga előnye és hátránya is. Legnagyobb hátulütőjük általánosságukban rejlik, nehéz őket teljesen személyre szabni. Erre talált megoldást a Unified Team Diving az általuk használt egyedi "Ratio Deco" módszertannal, amely egyesíti a különböző dekompressziós modelleket, így azok könnyebben használhatók és mindenki számára személyre szabhatók. A módszer egyedisége abban rejlik, hogy lehetővé teszi a merülőknek egy megtervezett, egyedi igényekhez igazítható, biztonságos dekompressziós terv megalkotását táblázat vagy számítógép felhasználása nélkül.

Andrew Georgitis, az UTD alapítójaAz amerikai székhelyű UTD oktatói a világ egyik vezető környezettudatos búvároktatási rendszerét alkották meg, és próbálják minél több merülőhöz eljuttatni azt. Jó hír, hogy az idei évtől már magyarországi működésüket is megkezdték, szellemiségük és egyedi módszertani megközelítésük hozzásegíthet minden magyar búvárt is a biztonságosabb merüléshez. Alapelveik közül az egyik legfontosabb a "Gondolkodó Csapat", vagyis ha a helyzet úgy kívánja, akkor a team minden tagja alkalmas bármelyik feladat ellátására egy merülés során.

A módszer megálmodója hamarosan hazánkba látogat, és egy képzés keretében avatja be az érdeklődőket saját "Ratio Deco" dekompressziós stratégiájába. Közelgő magyarországi útjához kapcsolódóan Andrew mesélt nekünk saját oktatási rendszere, a 2005-ben alapított UTD filozófiájáról és saját, merüléssel kapcsolatos tapasztalatairól, élményeiről.

Nehéz feladat előtt álltunk! Hogyan is kezdjünk kérdezni egy olyan embertől, akinek búvár életrajzában mára már szerepel a második világháborús Németország elsüllyedt repülőgép-hordozója, a Graf Zeppelin, a Britannic (a Titanic testvérhajója) és a "The Pit" cenote is, amely Yucatán-félsziget természetes kútja.

Andrew életében mindig is fontos szerepet játszott a sport, otthon, Dél-Afrikában szenvedélyes vízipólós volt, egyetemi évei alatt, az Egyesült Államokban kosárlabdázott és rögbizett, de közben hiányzott az életéből valami, ami a vízhez köthető. Szerencsére az egyetem közelében volt a Puget Sound-szoros és Andrew rájött, hogy ha búvárleckéket vesz, azért cserébe kaphat pár kreditet az egyetemen, így belevágott. Habár elvégezte a kurzust, egy későbbi túra során egy közeli barátjával mégis bajba került, ám szerencsére kiváló úszóként tudta kezelni a helyzetet. Erről így nyilatkozott: "Ennek hatására eldöntöttem: piszok jó búvár leszek! Szerettem ezt a sportot, de ekkor határoztam el, hogy mindenképpen jól fogom csinálni."

A Unified Team Diving szemléletmódja két kifejezéssel írható körül: "következetes" és "mindenkire egyöntetűen érvényes". Tehát a UTD módszertana mindenkire egységesen vonatkozik, legyen szó fiatal, kezdő, vagy gyerekeknek szóló oktatásról, vagy akár a tapasztalt roncsmerülő-búvároknak előkészített tanfolyamról.

"Elindítottam egy Zuba nevű, gyerekeknek szóló programot, amelynek keretében hatéveseket tanítok meg arra, hogyan tudnak semlegesen lebegni a vízben" - magyarázta Andrew. "Minden készséget, amit egy hatévesnek tanítok, megtanítom annak a képzett búvárnak is, aki újralégző segítségével 100 méterre merül egy barlangban. 2005-ben a cégalapításkor rájöttem hogy nincs még egy olyan oktatási szervezet, amely következetes képzést biztosít a hatéves gyerek szintjétől, a tapasztalt barlangi búvárok szintjéig."

Ez a módszertan jelentősen megkönnyíti az átjárhatóságot a hagyományos Hogarthian/DIR-modellről - a dupla hátpalackról - például egy side mount, vagy egy újralégzős rendszerre.

"Azt tanítjuk, hogy jobb kézzel adjunk át levegő, a backupot - a tartalék regulátort - pedig szintén jobb kézzel használjuk. Más oktatási rendszerekben megengedőbbek az oktatók, sok esetben engedik, hogy jobb kézzel adjunk át levegőt, majd a szabad bal kezünkkel használjuk a tartalék regulátort. Amennyiben scootert is használunk, vagy egy hajóroncsot térképezünk fel, esetleg barlangban merülünk, egy váratlan helyzetben lehetetlen lesz ezt a módszert alkalmazni. Ha ebben a helyzetben jobb kézzel adunk át levegőt és a bal kezünket is használni kezdjük, akkor vagy elengedjük a scootert, vagy a vezetőkötelet. Mindenesetre komoly veszélybe sodorhatjuk magunkat. Tehát nálunk ezt a képességet újra kell tanulni." - magyarázta Andrew.

"Amennyiben az alapoktól kezdjük az oktatást, akkor egészen egyszerű végigmenni például egy scooter képzésen, mivel így nincs szükség a helytelen berögződések megváltoztatására. Más esetben sokáig tart, mire valaki megszokja, hogy azonos kézzel adjon át levegőt és használja a tartalék regulátort is."



Az írás a következő oldalon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés