»» ««

Mesél az óceán

Tudomány

Tengeri üledékmintákból tanulmányozzák az indiai monszun múltját.

Mélytengeri üledékminták elemzésével a kutatók több millió évre visszamenőleg készülnek tanulmányozni az indiai monszun múltját, hogy megismerjék, a klímaváltozás milyen hatással volt és lesz a természeti jelenségre.

Az Exeteri Egyetemen dolgozó Kate Littler egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként gyűjtött üledékmintákat az Indiai-óceán, a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger különböző pontjain.

A mélytengeri minták elemzésével a szakemberek rekonstruálni szeretnék, hogy milyen volt a regionális és a globális klíma abban az időszakban, amikor az üledékekben talált megkövesedett apró tengeri élőlények még éltek.

"Az indiai monszun egész evolúcióját fel akarjuk térképezni onnantól, hogy nagyjából nyolcmillió évvel ezelőtt erősödni kezdett" - idézte Littlert a BBC News.

Mint hozzátette, ezeknek a nehezen elérhető mélytengeri üledékmintáknak az elemzésével a kutatók fontos felfedezéseket tehetnek az indiai monszun múltbeli viselkedéséről és arról is, hogy a közeljövőben miként változhat, erősödhet a természeti jelenség.

Az ázsiai monszun részét képező indiai monszun a késő tavaszi erőteljes napsütés eredményeként alakul ki, amely felmelegíti az Indiai-óceán északi részét és India északi síkságait, valamint a Tibeti-fennsíkot. Emiatt az éves esőmennyiség 75 százaléka június és szeptember között zúdul Indiára.

Az éghajlati modellek általában az indiai monszunesők 5-10 százalékos növekedését jósolják, ami jelentős hatással lehet az ország gazdaságára.

[ MTI ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés