»» ««

Világvándor cápa

Tudomány

Két év alatt 56,000 kilométert úszott le egy nagy fehér.

A jeladóval felszerelt Lydia nevű nőstény nagy fehér cápát két éve figyelik folyamatosan, még saját Twitter-oldala is van.

Még 2013-ban fogták be az állatot Floridában, akkor rögzítették rá a jeladót. Mint kiderült, az egész Észak-Atlanti térségben vándorol, járt már Európa és Nyugat-Afrika közelében, visszatért az amerikai kontinensre, ahol eljutott egészen a Kanadához tartozó Új-Fundlandig. Itt még a Titanic nyughelyét is megnézhette volna, de folytatta útját több ezer kilométeren át. Szinte napra pontosan két évvel azután, hogy megjelölték, visszatért Floridába. Az is kiderült, hogy időnként ezer méternél mélyebbre is lemerült.

Az öt méter hosszú, közel másfél tonnás nőstény ráadásul a két évben nagyon hasonló útvonalat járt be. A tudósokat meglepte, hogy ilyen hatalmas terület nevezhető egyetlen példány életterének, szó sincs arról, hogy egy körzetben maradnának a nagy fehér cápák. Bíznak benne, hogy a jeladó eleme még három éven át kitart, és talán szokatlan helyekről is kapnak információt: arra kíváncsiak, hol hozzák világra utódaikat a cápák.

Az állatok jobb megismerése segíthet abban, hogy a védelmük hatékonyabb legyen. Így a jeladós programoknak minden bizonnyal nagy szerepe lesz a jövőben is a tengerbiológiában. A technológia fejlődése pedig sokat segít, hiszen egyre kisebbek, mégis egyre többet tudnak a kis szerkezetek.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Ulysses Wreck

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa delfin teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés