»» ««

Polipkeltetők

Tudomány

Törpe polipokat sikerült mesterséges körülmények között szaporítani.

2014 végén csápos meglepetésben volt része a floridai Mote Aquarium szakembereinek. Az itt élő karib-tengeri törpe polipok (Octopus mercatoris) lerakott tojásaiból ugyanis kikeltek az aprócska utódok.

Tényleg egészen kis méretű állatokról van szó. A kifejlett példányok akkorák mint egy pénzérme, az ivadékok viszont csak pár milliméteresek. Azt se nagyon lehet látni, épp merre rejtőznek, mert az éjszaka aktív, aprócska lények remekül be tudnak olvadni környezetükbe. Most még emellett igen félénkek is, így aztán amint felkapcsolják a villanyt, rögvest eltűnnek a szem elől.

Mindenesetre a polipszaporítás nem egyszerű feladat, ilyenre akváriumokban nem is nagyon szoktak vállalkozni. A szakemberek hosszú ideje kísérleteznek ezzel, és komolyan dolgoztak a polipcsaládok összehozásán. Eleve tojásokat kellett szerezniük még az év elején, abból keltek ki az első kis polipok. De azt megállapítani már nem lehetett, hány hím és hány nőstény van köztük- ez akkor derült ki, amikor két pici polip lerakta a tojásait, tehát megtörtént a párosodás.

Amikor először látták meg a pici polipokat még az év elején, akkor készült egy igazán emlékezetes felvétel: egy ceruzával végével szemléltették, mekkora állatokról van szó. Most már több ivadék lenne a fotózáshoz, csak épp látni kellene őket.

A lábasfejűek szaporítására irányuló programok célja az, hogy megpróbáljanak fogságban ilyen állatokat tenyészteni. Az akváriumok és kutatóintézetek rendszeresen tapasztalatot cserélnek a különféle fajok kapcsán, és tojásokat is adnak át a partnereknek. Kiderül, hogy a most szaporított minipolipok következő generációja is megszületik-e.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés