»» ««

Elektronikus búvárpóráz

Felszerelések

Egy új elektronikus eszközzel akarják segíteni a búvártársak kommunikációját.

A kedvtelési búvárok körében alapszabálynak számít, hogy legalább ketten együtt, egy párt alkotva mennek a víz alá. A merülőtársi rendszer viszont érezhetően lazul mostanában, hiszen sokan fotóznak- ha mind a két búvár máshol kattintgat, szinte észrevétlenül eltávolodnak egymástól, és észre sem veszik, ha a társuknak bármilyen segítségre van szüksége.

A Buddy Watcher nevű eszköz úgy néz ki, mint egy robosztusabb karóra: a csuklón viselhető, a nagy méretű gomb megnyomásával pedig jelezni lehet a búvártársnak. Az ő eszköze rezeg és fényjelzést is ad, tehát elvileg észre kellene vennie, hogy szükség van rá. Nagyjából 20 méteres távolságon belül lehet így jelezni a másik búvárnak, A szerkezet ára 120 euró, tehát olcsónak nem mondható.

A kérdés ilyen helyzetben persze mindig az, hogy ez a fajta "elektronikus póráz" helyettesítheti-e az odafigyelést a társra. Ha a másik búvár mondjuk eszméletét veszti, vagy úgy akad be, hogy nem tud jelezni, akkor nem sokat ér semmiféle jelzőszerkezet. És ha tényleg 20 méterre vannak egymástól, és a búvár elsőre azt se tudja, merre induljon, hiába veszi észre a jelzést, mire odaér a társhoz, talál késő is. Sőt, néha zavaró is lehet a cucc: amennyiben minden kis halacska felbukkanásakor ilyesmivel riasztja valaki a társát, akkor egy idő után nem veszik komolyan a jelzést. Szóval ha valaki jórészt betartja a szabályokat, akkor nem feltétlenül ez a legfontosabb elektronikus eszköz, amire szüksége lehet a búvárnak.

Aztán az is kiderülhet, valakinek beválik az ilyesmi a gyakorlatban- például ha egy fotós a modellel kommunikál vele, egy jelzés az, hogy állj meg, két jelzés hogy gyere vissza, ilyesmi. Na nem mintha 15 méterig ne lehetne kézzel jelezni ilyesmit...



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Garfield33 2015 jan 22. 12:45  
Egy shakerhez vagy dudához elég egy kéz. Ehhez kettő kell.
Cserébe nem őrjíti meg a többi búvárt. Volt már idegen guide a csoportjával mellettünk a vízben, aki szünet nélkül használta. Nem tudta, milyen közel áll a halálhoz...

 1. Káplán 2015 jan 21. 14:34  
Komoly kihívás lesz ezt eladni.  Mert annyit tud, mint egy shaker. Dehát biztosan jól mutat majd néhány "jaszkari " búváron. :)

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés