»» ««

Kellemes meglepetés

Tudomány

A szakembereket váratlanul érte, milyen gazdag koralltelepek élnek Floridában.

Florida déli részén is veszélyben vannak az agancskorallok- legalábbis úgy vélték, lassan eltűnnek ezekből a vizekből ezek a korallfajok. Ám Miami-Dade megyében most 38 hektárnyi korallmezőt fedeztek fel, amelynek létezéséről még csak nem is tudtak. Úgy vélték, a különféle betegségek által megtizedelt korallok napjai meg vannak számlálva, ehhez képest nagy győzelem ez a felfedezés a korallok számára.

Az agancskorallok zátonyépítő fajként is fontosak, másrészt fontos élőhelyet teremtenek a halaknak és más állatoknak, ráadásul egyfajta természetes hullámtörőként óvják a korallzátonyokat. A sűrűn benőtt területet a víz alatt a szakemberk saját szemükkel is megvizsgálták, illetve teljes kiterjedését a levegőből mérték fel. Vannak a parttól egészen távol eső részek illetve olyanok is, amelyeket az átlagbúvárok is elérhetnek.

Az új élőhelyekre a korábban már ismert zátonyok állapotának felmérésekor bukkantak rá. Mindenkit váratlanul ért ez a felfedezés, de kétségtelen, a kutatás célt ért: máris többet tudnak a floridai korallzátonyokról. A ma már védett agancskorallok régen nagy számban éltek Florida Keys körül, de manapság egyre kevesebbet látnak belőlük. A fehéredés igen komoly pusztítást vitt végbe az állományukban, a víz melegedése is árt nekik. Viszont lehet, hogy pont a melegedés miatt bukkantak fel Florida állam északi részén ezek a fajok. Lemerülve a szakemberek dús élővilágot találtak a korallok között, halak és gerinctelenek élnek a zátonyon szép számban. A kutatók elégedetten nyugtázták, hogy még az ilyen nagyon jól ismertnek gondolt partmenti vizekben is várnak rájuk új, izgalmas felfedezések.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Poseidonia (Al Kahfain) Wreck

Egypt, Red Sea

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés