»» ««

Negyed évszázados az MBSZ

Magyarország

Huszonöt éve, 1989. december 9-én alakult a Magyar Búvár Szövetség.

A sport­bú­vár­ko­dás népszerűsödése az 1950-es évek ele­jétől datálható Eu­ró­pá­ban. 1959-ben létrejött a CMAS (Confédération Mondiale des Activites Subaquatiques) a Vízalatti Te­vé­keny­sé­gek Vi­lág­szö­vet­sé­ge amelynek napjainkban több, mint száz ország tagja. Hazánk 1968-ban csatlakozott a szövetséghez, jelenleg Dr Nyíri Iván a CMAS Elnökségben, Ludvigh Zol­tán az Uszonyosúszó Bi­zott­ság­ban, Balázs Péter a Tá­jé­ko­zó­dá­si Bi­zott­ság­ban, Zelenák József mint a CMAS Technikai Búvár Igazgatója kép­vi­se­li az MBSZ-t.

Az ötvenes évek végéig hazánkban is egyre több búvárcsoport alakult, meglehetős nehézségekkel hiszen a nyugat európában megvehető búvárfelszerelések a szocialista tagországok állampolgárai szinte elérhetetlenek voltak. 1967-ig csak klubszinten központi szervezettség nélkül működtek a hazai klubok, az év végén alakult a Magyar Könnyűbúvár Szövetség, innentől számíthatjuk a hazai irányított búvárképzést és búvársportot. Az ezt kövező 20 évben a búvárkodás megjelent a hadsereg keretei között, létrejöttek búvármunkákra szakosodott, a természetbarát mozgalom és sportok köré szerveződő klubok is.

1989 de­cem­be­ré­ben demokratikus úton megválasztásra került a Ma­gyar Bú­vár Szö­vet­ség. Az alakuló ülés az MBSZ elnökének Csepregi Oszkárt, elnökhelyetteseknek Surányi Csabát és Ludvigh Zoltánt, az elnökség tagjai közé dr. Hazai Balázst, Ivanics Istvánt, Vámosi Antalt, dr. Pálfi Zoltánt, Roith Györgyöt és Czakó Lászlót, a felügyelő bizottság elnöknek pedig Szabó Dezsőt választották. A Szövetség az elfogadott Alapszabályában kinyilvánította, hogy jogelődjének tekinti a Magyar Könnyűbúvár Szövetséget, amire elsősorban annak CMAS-beli tagsága miatt volt szükség.

Az új­já­a­la­kult szö­vet­ség leg­fon­to­sabb fel­ada­ti kö­zött tartot­ta szá­mon az ér­té­kek meg­őr­zé­sét, ame­lyet el­ső­sor­ban a ver­seny­sport-ered­mé­nyek­ben le­he­tett mér­ni. Emellett a szövetség támogat olyan eseményeket mint például a jövőre is megrendezendő Búvárfotós Országos Bajnokság.

[ Búvárinfó, MBSZ ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Káplán 2014 dec 24. 18:49  
"Szóval minden tiszteletem mellett azt kell mondjam a kommunikáció terén van még mit javulnia az MBSZ-nek."  Hacsak ekkora lenne a baj....
 4. Bunny 2014 dec 11. 13:06  
Igen, de az egy 2013-as hír. Az ember azt gondolná, hogy szakszövetségről az autentikus információkat a szakszövetség oldalán talál, tehát értelemszerűen 2014-ben onnan veszi át, mint vélhetően aktuális és komplett forrás és nem egy 2013-as hír tart annak. Azt hiszem elkelne az MBSZ-nek egy ember, aki a weblap frissítéssel és nem mellesleg a sajtóközleményekkel is foglalkozna. Mert utóbbival is komoly hiányosságok vannak, pl. mi mint az egyik hazai búvársajtó nagyjából semmi infót se kapunk tőlük semmiről. Nem azért nem írunk a búvársporteseményekről mert nem érdekel, parasztok vagyunk, valakit utálunk stb. hanem mert egészen egyszerűen a szervezőktől, a szövetségtől nem kapunk SEMMIT. Ígéretet sokat kaptunk, de sajnos azok is maradtak.
Szóval minden tiszteletem mellett azt kell mondjam a kommunikáció terén van még mit javulnia az MBSZ-nek.
Például megmondom őszintén arról, hogy 25 éves az MBSZ Kollár K. Attilától olvastam először, és máshol azóta sem -ide érve az MBSZ oldalt is. Pedig lássuk be erről kiadni egy sajtóközleményt nem kerülne sokba, de mégsem történt meg. Az infókat is innen-onnan vadásztam össze, és mint látható nem sikerült, és nem hiszem, hogy az én hibámból.
 3. janosbuvar 2014 dec 11. 12:08  
A MBSZ-t még mindíg dr. Nyíri Iván vezeti de a magyar búvárok nemzetközi képviseleténél más  pontosítandók  is akadnak  amiket éppen a divecenteren találtam a 2013-as   CMAS hírek között:

"  Az elnöki és alelnöki posztra jelölt dr. Nyíri Iván ezúttal nem nyerte el a tisztségek egyikét sem. Balázs Péter a CMAS Sport Bizottság -Tájékozódási búvárúszó szakbizottságának lett a tagja, Moravecz János az Uszonyosúszó szakbizottság új tagja lett, Zelenák Józsefet pedig a Technikai Bizottság Technikai Búvár igazgatói posztjára választották meg. "




 2. Bunny 2014 dec 11. 11:50  
Köszi, mentségemre szóljon hogy erről az MBSZ oldalán sincs említés :/
 1. janosbuvar 2014 dec 11. 10:57  
A cikk elején a magyar búvárok nemzetközi képviseletnél kimaradt  Zelenák József aki a Magyar Búvár Szakszövetségnek elnökségi tagja  és a CMAS világszervezetnek pedig a  technikai búvár igazgatója.  
http://www.cmas.org/technique/about-tec

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés