»» ««

Merülés az interneten

Külföld

Ismeretlennek tűnő állatfaj fotójára bukkant egy kutató, és most megpróbálnak a hal nyomára akadni.

A tűhalak (Syngnathinae) családjába tartozó élőlényt még 2009-ben fotózta egy búvárfotós, aki évtizedek óta merül Ausztrália Goald Coast nevű részén, és dokumentálja amit a víz alatt lát. Ian Banks elmondása szerint éjszaka készítette a képet az apró tűhalról, de nem tudta azonosítani. Banks rendszeresen együtt dolgozik a Queensland Museum szakembereivel, a környék változatos, gazdag tengeri élővilágáról készített képeit ők is fel szokták használni.

Banks a fotókat rendszeresen közzéteszi honlapján, és egy amerikai szervezet, a NatureServe egyik szakembere teljesen véletlenül akadt rá arra a bizonyos izgalmas fotóra böngészés közben. Dr Healy Hamilton a NatureServe tudományos vezetője, és elmesélte, mennyire meglepődtek, amikor egy olyan állat képét látta, amit nem tudott azonosítani. Dr Hamilton kifejezetten a tűhalakra és csikóhalakra specializálódott tudósként teljesen lázba is jött, hiszen egy új faj felfedezésével kecsegtette ez a véletlen.

Hamarosan már a helyszínen is volt, hogy próbáljon a mélyben ráakadni az állatra. Ám ezúttal viszont nem volt annyira szerencsés, mert a rossz időjárásnak köszönhetően minimálisak voltak az esélyei az állat megtalálására: nagyok voltak a hullámok, a látótávolság pedig erősen lecsökkent. Olyan volt a kutatás, mintha tűt keresett volna a szénakazalban.

Arról is beszélt, az új fajok felfedezése nem a szenzációról szól, hanem arról, hogy jobban megismerjék adott térség élővilágát, az ott élő állatok közösségét, viselkedését. Ian Banks-nek sem száll a fejébe a dicsőség, ha esetleg tényleg egy új fajról lenne szó, hiszen ezen a környéken talált már a tudomány számára ismeretlen élőlényeket. Neki inkább az jelent nagy örömöt, ha sikerül kiszúrnia egy olyan állatot, amit nagyon ritkán látnak, és meg is tudja örökíteni azt.

A tudósok viszont természetesen nem érik be ennyivel, így aztán folytatják a keresést a mélyben. Ki tudja, keresés közben taln még valami más izgalmasra is ráakadnak odalenn...



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés