»» ««

Tragikus mérgezés

Külföld

Három olasz búvár vesztette életét ugyanazon merülés során, a balesetet a palackban levő levegő okozta.

Formiche szigete mellett indul el merülésre egy búvárklub több tagja, akik között többen nagyon rutinosnak számítottak. Az őket hajóval kivivő Diving Talamone Abc búvárközponttól csak a palackot bérelték, mindenkinek megvolt a saját felszerelése.

Ám nem sokkal a lemerülés után már a felszínre is jött az 57 esztendős Fabio Giaimo. A civilben orvosként dolgozó férfi szemmel láthatóan nagyon rosszul volt, és hiába próbálták társai megmenteni, nem jártak sikerrel, a búvár életét vesztette a nagyjából 30 méteres merülés után. Sajnos ezzel még nem volt vége a tragédiáknak, a 35 éves Gianluca Trevani és a 37 esztendős Enrico Cioli búvárokat élettelenül lebegve találták meg a tenger felszínén.

Ez a hármas tragédia sokkolta a búvárklub tagjait. Mivel rutinos búvárokról volt szó, senki nem értette, mi történhetett. Ha csak egy áldozat van, annak a rosszullétét magyarázhatta volna egy szívroham vagy más egészségügyi probléma, esetleg az ő felszerelésének a hibája. Ám miután mind a hárman életüket vesztették, már akkor gyanakodtak rá, hogy másról lehetett szó, hiszen gyakorlatilag egyszerre lettek rosszul.

A halottkém azt állapította meg, hogy mind a hármójuk vérében feldúsult a szénmonoxid, és ez egyből a palackokra terelte a gyanút. A hatósági vizsgálat pedig be is igazolta ezt, mert szénmonoxidot mutattak ki a palackban levő levegőben. Az ügyészség elrendelte valamennyi, a búvárbázis által birtokolt palack lefoglalását és vizsgálatát. A szénmonoxid például töltés közben kerülhetett a palackba, ha járó motor mellett ment a kompresszor, vagy esetleg meghibásodott valami, ezt majd a további vizsgálat válaszolhatja meg.

A búvárközpont vezetője mindenben együttműködik a hatóságokkal. Részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, és úgy nyilatkozott, nem érti a történteket. Több, mint 20 éve dolgozik hivatásos búvárként, és az aznap merülő többi búvár nem lett rosszul, tehát vélhetően az ő levegőjükkel nem volt semmilyen gond. Maga is nagyon szeretne választ kapni arra, mi okozhatta a három életet követelő tragikus balesetet.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Bunny 2014 aug 24. 21:14  
Na pl.
 7. Archi 2014 aug 24. 11:02  
http://www.analox.net/proddetail.php?productid=91&ref=22
 6. Bunny 2014 aug 24. 08:56  
Nem tudom mit mér őszintén, mert co és gázt is tudott, lehet hogy pl. o2 analizátor van benne? :) De nem hiszem, hogy defektes lett volna, mert szellőztetés után csöndben volt.
 5. vizidino 2014 aug 23. 21:03  
Szerintem az a mérő defektes volt, a kilégzett levegőben nem kellene CO -nak lenni, hacsak előtte nem lélegezte be valaki...
 4. Bunny 2014 aug 23. 09:22  
Én arra gondoltam, hogy a semminél mindenképp több, pl. ilyen robbanómotor füstöt egészen biztosan jelezne. Egyébként nem tudom az arányokat, mi a veszélyes és mi nem, de az biztos, hogy a mi érzékelőnk akkor is bejelzett amikor többen voltunk egy szobában és nem volt szellőztetve (tél volt) jópár órán át. Csak ásítozott egy kicsit a nép és egyszercsak csiripcsirip. Szóval elég kis koncentrációt már jelzett. És egy ilyen cucc pár tíz dollár, lehet elég lett volna a konkrét esetben. Persze az igazi az amit mondasz, nem kérdés.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés