»» ««

Kalifornai sünirtás

Külföld

Búvárok ezrével pusztítják a kelp erdőket veszélyeztető sünöket.

Terry Herzik és Gary Thompson több, mint tízezer sünt pusztított el egyetlen nap leforgása alatt a Palos Verdes félsziget közelében. Ám ez csak csepp a tengerben, ugyanis a lila sünök milliószámra élnek a mélyben. Annak ellenére szaporodtak így el, hogy az eddig összesítés szerint már több, mint másfél milliót vettek ki a vízből.

A 2013 júliusa óta folyó munka azért vált sürgetővé, mert ezek az állatok maguk is óriási pusztítást végeznek, maguk a kelpek szorulnak vissza egyre kisebb területre. A sünök gyakorlatilag mindent megesznek, teljesen kihalttá teszik a tengert egész körzetekben. Sok halász szerint sziszifuszi munka a sünök irtása, de Herzik és Thompson azok közé tartozik, akik szerint nem lehet lemondani egyetlen eszközről sem a cél érdekében.

A két búvár már egy jó évtizede merül, nagyobb tengeri sünöket és tengeri uborkákat gyűjtenek be, amelyek csemegének számítanak. Ám a lilák ehhez túl kicsik, halászni nincs értelme őket hogy eladhassák, viszont elszaporodva nagy kárt okoznak. Ráadásul ha kevés a tápanyag, nem pusztulnak el, hanem egyfajta vegetatív állapotba kerülve képesek még évekig túlélni. Thompson azt mondja, csak először volt rossz érzés megölni őket, amíg rá nem jöttek, milyen iszonyúan sokan vannak és mi mindent megesznek.

A tudósok bíznak benne, hogy ha nem lesznek a vízben ilyen nagy számban a lila sünök, újból kelp erdőkben lehet merülni ezekben a vizekben, amelyeket a szokásos élővilág népesít be. Ám az utóbbi évtizedekben sok olyan hatás érte a tengert, ami a kelpek eltünedezését hozta magával. A térség élővilágát megmenteni szándékozók alapítványt hoztak létre, ennek egyik fontos célkitűzése az, hogy felvegyék a harcot a sünökkel. 40 búvár fő- és részmunkaidőben dolgozva már nagy területeken szedte ki őket a vízből, de a tervek szerint még tízszer akkora területet kéne megtisztítani tőlük. Ha a projekt sikerrel jár, annak tapasztalataiból a világ más részein is tanulságokat vonhatnak le.

Amikor egy területen eltűnnek a sünök, alig pár nap múlva növekedésnek indulnak az algák a sziklákon. A gyorsan növő kelpek is megjelennek, egészen a tenger felszínéig nyúlnak néhány hét alatt. Pár hónap múltán pedig megjelentek a polipok, homárok, sügérek, és a többi faj egyedei, amiket évtizedek óta nem láttak ezekben a vizekben. A tudósok reményei szerint olyan élőlények is megjelennek majd, amelyek a sünök számát is képesek lesznek kordában tartani emberi beavatkozás nélkül. Sőt, a kicsi, halászati célokra nem alkalmas kis sünök helyett nagyobb példányok lesznek a vízben. Ez pedig a halászatnak, a helyi gazdasági életnek is jó.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés