»» ««

Drámai mentőakció

Külföld

Óriási szerencsével sikerült megúsznia egy barlangban rekedt búvárnak a kockázatos merülést.

Három katalán búvár indult el az Els Arquets nevű barlangba, aminek bejárata 8 méteren van, és csak 40 méteres szakaszát térképezték fel. A barlang folytatása ugyanis bonyolultnak számít, néhány helyen kevesebb, mint egy méter átmérőjű szűkületekkel, könnyen felkavarodó üledékkel.

A három búvár 80 méternyire úszott be, ahol elérhetek egy egészen sekély részre, ami fölött levegős teret találtak. Ám ez víz alatti börtönné vált számukra, visszamenni nem tudtak, tehát a kövekbe kapaszkodva próbáltak a felszínen maradni, egészen addig, amíg tudtak lélegezni. Ahogy fogyott az oxigén, az egyik búvár úgy döntött, megpróbál kijutni és segítséget kér. SIkerrel járt, ám az a búvár akit beküldött a barlangba, nem jutott tovább 40 méternél és inkább visszafordult.

A parti őrség katalóniai hivatásos búvárai L'Estartitban állomásoznak, és azonnal elindultak a riasztás után a helyszínre. Szerencsésen megtalálták az egyik eltűnt férfit, ám az 53 esztendős búvár állapota kritikus volt, alig bírta magát a víz felett tartani. Nehezen lélegzett, kimerült, kihűlt és nem volt abban az állapotban, hogy a felszínre ússzon. Vele levő társa addigra már életét vesztette.

A harmadik, korábban felszínre érő búvár ment vissza társához hogy megnyugtassa, eközben a parti őrség búvárai palackokat vittek az üregbe, hogy oxigént juttassanak az ott levő levegőbe. Egy matrac segítségével tudták a búvár testének nagy részét a víz felett tartani. Ekkor már több, mint négy óra telt el a megtalálása óta, végül sikeresen kijuttatták a búvárt, akit kórházban kezelnek.

A parti őrség búvárszolgálatát 1981-ben alapították, azóta ezernél is több mentésben és keresésben vettek részt. Területi alapon szerveződő egységei minden spanyol partszakaszon gyorsan bevethetőek. Ám munkájuk nem veszélytelen, az évek alatt öten vesztették életüket bevetés közben.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés