»» ««

Eltűnt egy búvár a Bahamákon

Külföld

A férfi egy éjszakai cápás merülésen vett részt.

Néhány nappal ezelőtt egy 63 esztendős amerikai férfi tűnt el egy éjszakai merülés során Grand Bahamától nyugatra. Egy Jim Abernethy által szervezett túrán vett részt: ezek az utak arról ismertek, hogy a ketrecek nélkül merülő búvárok karnyújtásnyi közelségbe kerülhetnek a cápákkal, melyek között gyakran feltűnnek a Tiger Beach hatalmas tigriscápái is.

A cápákat csalikkal vonzzák a hajó közelébe, a búvárok így egyedülálló lehetőséget kapnak a fotózásra, ám ennek a fajta merülésnek vannak bizonyos kockázatai is. 2008 elején egy osztrák búvár vesztette életét, akit egy cápa megsebesített, és hiába vitték gyorsan a felszínre, már nem tudták megmenteni. Maga a szervező Abernethy is szenvedett már el kisebb sérüléseket. Ráadásul a merülőhelyeken gyakran van áramlás is, éppen ezért csak rutinos búvárok jelentkezését fogadják el a túrára, akiknek nem csak a merülésben kell jártasnak lennie, de a cápák közelében is nyugodtnak kell maradnia.

A most történt balesetről még nem lehet pontosat tudni. Az esti órákban indultak el merülni a búvárok, vélhetően mindannyian a cápákkal voltak elfoglalva, így nem látta senki, mikor tűnt el a közelükből társuk. Mivel nem emelkedett a felszínre, 10 perc után kiadták a riasztást, és azonnal indultak is az amerikai parti őrség illetve a bahamai hatóságok egységei. A búvárnak viszont nem látták nyomát, és ha az áramlás messze vitte, jelzőeszköz nélkül az éjszakában nem is volt esély megtalálni.

Később egy maszkot és egy kamerát találtak az eltűnés helyszínétől egy mérföldre, de nem erősítették meg, hogy ezek a búváréi lettek volna. A keresés nagy erőkkel folyt, de ha a búvár nem érte el a szárazföldet vagy nem vette a fedélzetére egy hajó, három napnyi sodródás után már minimális az esélye annak, hogy életben találják- ráadásul a vízben hemzsegnek a cápák is, szóval kérdés, megtalálják-e valaha.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Amfora telep

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés