»» ««

Felfedezés Hong Kongban

Külföld

A Kínához tartozó, de némileg független város búvárai roncsok után kutatnak.

A lelkes helyi búvárok úgy tartják, a nyomára akadtak a Sai Kung körüli vizekben évszázadok óta nyugvó kincset érő leleteknek. A Hong Kong Underwater Heritage Group hét tagja két hetes expedícióra készülnek azon a helyen, ahol már 2010-ben is vizsgálódtak.

A négy évvel ezelőtt kutatás során 313 tárgyat találtak, elsősorban porcelánt, egy alig 30x30 méteres területen. 22 tárgy ráadásul teljesen épen került a felszínre. Így aztán eltöprenghettek rajta, mi lehetett ezen a helyszínen, ahol ennyi tárgy volt a víz alatt? A csoportot segítő Dr Bill Jeffrey ausztrál búvárrégész Hong Kongban él, és véleménye szerint szerint a leletek nagyjából 400 évesek lehetnek, és egy hajó rakományaként kerülhettek a mélybe. Élénk kereskedelem folyt már akkor is a térségben, és valószínű, akadnak még roncsok a környéken.

A szakértők igyekeznek az amatőr búvárokból álló csoport tagjainak várakozásait reális mederben tartani, hiszen egyáltalán nem garantált, hogy valami nagy-nagy leletre bukkannak. Ám az mindenképpen dicsérendő, hogy saját szabadidejüket feláldozva végeznek víz alatti kutatómunkát, aminek megvannak a maga kockázatai is. A búvárok viszont nem félnek a csalódástól, hiszen szeretnek merülni, és az is eredmény, ha kiderül, csak hulladékra bukkannak- akkor is biztosat tudnak a helyszínről. Mellesleg munkájuk hiánypótló is, mert a helyi kulturális örökségvédelmi hatóságnak nincs víz alatti részlege.

A búvárok ezért maguk keresték meg a városban élő tapasztalt búvárrégészt, akitől sokat tanulhattak. Átnézték a korábbi feljegyzéseket és az idősebb helyiektől érdeklődtek, mit tudnak rég eltűnt hajókról, így néhány helyszínt kijelölhettek. A Sai Kung közelében levő lelőhely pontos pozícióját viszont nem árulják el, amíg alaposan meg nem vizsgálják. Emellett pedig dolgoznak egy térképen is, ami az érdekes víz alatti lelőhelyeket összesíti. Arra az eltelt évek alatt már rájöttek, a régészkedés nem olyan, mint az Indiana Jones-filmekben: sokkal több a papírmunka, mnt a terepen végzett kutatás. Már nem is a romantikus oldalát keresik, ám így is nagyon élvezik.

[ scmp.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés