»» ««

Tragikus mélymerülés

Külföld

Két tapasztalt búvár vesztette életét Dél-Afrikában.

A múlt héten történt tragikus balesetben Dél-Afrika búváréletének ismert alakja, az 51 esztendős Peter Timm, illetve merülőtársa, Adele Stegen vesztette életét. Timm az ország egyik legrutinosabb technikai búvára volt, rendszeresen tartott kevertgázos tanfolyamokat, Adele Stegen is a tanítványai közé tartozott.

Még 2000-ben egy száz méternél is mélyebb merülés során találkozott Timm az élő kövületnek számító bojtosúszós maradványhal egy példányával. A rendkívül ritka állat csak nagy mélységben figyelhető meg, és a dél-afrikai búvár több alkalommal búvárkodott vele, többször, mint bárki más a világon. Az egyik ilyen mélymerülés során vele tarthatott Adele Stegen is, aki első dél-afrikai nőként láthatta a különleges halat.

Timmnek saját búvárközpontja volt, többször dolgozott együtt Stegennel, és amikor a Timmet megkeresték, hogy segítsen megkeresni és felhozni valamit a vízből, ő egyből rutinos merülőtársát kérte meg, hogy csatlakozzon hozzá. A feladat az volt, hogy egy kutatóhajó kameráját találják meg nagyjából 60 méteres mélységben, ezért volt szükség a technikai búvárokra.

A két búvár elindult merülni, majd nem sokkal később a felszínről csak annyit láttak, hogy Adele Stegen nagy sebességgel érkezik fel. Kihúzták a hajóra a már haldokló búvárt, és nem sokkal később Timm is a felszínre ért. A hajón levők próbálták újraéleszteni az először felszínre búvárt, de Timm félrelökte őket hogy maga próbálja megmenteni, miközben káromkodott. Ezek voltak az utolsó szavai, mert ő is összeesett. A kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani mind a két búvárnál.

A komputerek és felszerelések vizsgálata tud majd választ adni arra, hogy mi is történt pontosan a végzetes mélymerülés során. Most még semmit nem lehet kizárni, a helyi búvárok közösségét mindenesetre sokkolta a két tapasztalt búvár tragikus balesete. Pár nap múlva talán már többet lehet tudni a történtekről, de bizonyos kérdésekre valószínűleg soha nem kapunk választ.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Bunny 2014 jún 25. 14:24  
http://southcoastherald.co.za/44556/mystery-surrounds-divers-deaths/

Sok újdonság nincs benne, még tart a nyomozás.
 3. Bunny 2014 jún 21. 11:37  
Technikai búvárkodásban meg kell tanulni elengedni a másikat, ha a helyzet úgy kívánja és nincs más kiút. Egy halott jobb mint a kettő. Az, hogy egyikük fellőt és a másik is jött utána minden, csak nem normális viselkedés. Nem csodálnám, ha kiderülne, volt köztük több is, mint merülőtárs / tanítvány, és érzelmi befolyásoltság felülírta a józan ész diktálta dolgokat.
 2. elche 2014 jún 21. 09:58  
Igen, elég különös. A műszert utólag megnézik, igen, látszik, melyik percben indult el felfele, de hogy hol volt a társ, mit csináltak épp, az nem tudom kiderül-e. Talán volt náluk egy Gopro, ami rögzített valamit, ha nem, akkor csak elméletek fognak születni. Az is lehet, a második búvár halálának más volt az oka.
 1. Bunny 2014 jún 21. 09:41  
Hát ez elég furán hangzik, hogy két tapasztalt mélymerülő miért lövi fel magát, amikor tudják hogy ez kb. a biztos halál.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés