»» ««

Búvármaffia

Külföld

Második világháborús hajóroncsról loptak robbanószert a délolasz szervezett bűnözés emberei.

Huszonkét kilogramm trotilt hoztak felszínre az olasz haditengerészet búvárjai szerdán egy a második világháborúban elsüllyedt hajóról, amelyről korábban a 'ndrangheta dél-olasz bűnszervezet lopta a robbanószert.

Összesen 121, egyenként 200 gramm trotilt tartalmazó csomagot emeltek ki a Laura C nevű hajóból a dél-olaszországi Reggio Calabria partjainál. A közel hatvan méteres mélységben fekvő, százötven méter hosszú, húsz ezer tonna súlyú hajót 1941 nyarán egy angol tengeralattjáró süllyesztette el. A Laura C - eredeti nevén a “Laura Cosulich" motoros hajó - Velence kikötőjéből hajózott ki 1941 júliusának elején, s Afrikába szállított volna utánpótlást az olasz csapatoknak.

A robbanószerrel teli hajóroncsot 1995-ben fedezték fel. Akkor biztonságba helyezték és lezárták a roncs körüli tengerszakaszt. Ez azonban nem akadályozta meg a 'ndrangheta bűnszervezetet abban, hogy apránként elszállítsa a hajón lévő trotilt.

A robbanószer kiemelését a Reggio Calabria-i maffiaellenes ügyészség rendelte el, miután kiderült, hogy a Laura C-n levő trotilt a 'ndrangheta használja fel.

Az ügyészség szerint a délolasz bűnszervezet az utóbbi hónapokban elkövetett robbanásos merényletekhez is a hajóról szerzett trotilt használta. A hatóságok becslése szerint a Laura C-n eredetileg több száz tonna trotil lehetett. Ennek nagy részét a 'ndrangheta hozta fel a roncsból.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés