»» ««

Új roncs Scapa Flow-ban

Külföld

Egy második világháborús repülőgép maradványait találták meg a sokszor merült helyen.

Mindenki hallott már a skóciai Scapa Flow-ról, akit érdekel a roncsbúvárkodás. Az első világháború után a tenger fenekére küldött német flotta nagy hajóit sokan merülik, de még ezeken túl is sok roncs van errefelé. Így aztán rengeteg búvár merült és merül. Ám ennek ellenére az 1944-ben elveszett Wildcat vadászgépet még csak most találták meg, hét évtized után.

Az Aviation Research Group Orkney & Shetland (ARGOS) nevű csoport tagjai akkor hallottak először a vadászgépről, amikor elmesélték nekik, hogy sok éve egy halász hálójába akadt egy alkatrész, aki egyszerűen kitette azt a mólóra, és egy arra járó felismerte, miféle repülőgépről számíthat. A megtaláló át is adta nekik a kormánylapot, akik a vizsgálat után úgy vélték, egy Grumman Wildcat alkatrésze lehet.

Mint a kutatás után kiderült, egy Wildcat valóban elveszett Scapa Flow-ban: a JV751 a HMS Trumpeter fedélzetéről szállt volna fel, de a katapult hibája után lezuhant a tengerbe. A pilótát sikerült kimenteni, de a gép a mélybe süllyedt. A helyszínt először szonárral nézték át, és meg is találták a repülőre emlékeztető maradványokat. Ezek után távirányítású eszközzel vizsgálták a tenger fenekét, és roppant érdekes felvételeket tudtak készíteni, amiken tisztán látszott a légcsavar, a motor. Ezek után két búvár merült le, akik körbe is tudták úszni a roncsot. A törzs jórészt elveszett, de sok más dolog még kitűnő állapotban van. Ráadásul nincs is túl mélyen, 34,5 méterre kellett ereszkedni a búvároknak. Mivel törvény óvja, a felszínre hozni semmit nem lehetett, de így is izgalmas a felfedezés.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Garfield33 2014 máj 09. 14:39  
Nem, igazi búvár tóra gondoltam. A Balatoni roncsokról még én is tudok...
 2. Vanek 2014 máj 08. 16:35  
Amennyiben a Balatont hazai tónak tekinted, akkor nem bulimentes az élet, mert szoktak benne találni II.vh-s gépeket. Pár éve is kiszedtek egyet, egész jó állapotban.
Többet kéne merülnöd a Balcsiban. :-)  
 1. Garfield33 2014 máj 08. 11:03  
Majd találnak ilyet valamelyik hazai tóban is.
Mekkora buli lesz az!

Merülőhelyek

Dibba´s Rock

United Arab Emirates

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés