»» ««

Egyelőre vége a cápairtásnak

Környezetvédelem

Több mint száz cápát ejtettek el az ausztráliai cápamentesítési akcióban.

Bevonták a csalival ellátott horgokkal felszerelt hálókat Nyugat-Ausztrália part menti vizeiből, és befejeződött a térségben a cápamentesítési akció, amelynek során több mint száz cápát ejtettek el.

Az ausztrál halászati minisztérium adatai szerint az elejtett cápák többsége tigriscápa volt, de horogra került szirticápa, kormos cápa és makócápa is. A január 25. és március 16. közötti időszakban 31 cápát öltek meg, további 14-et holtan találtak a horgokon. Az elejtett szirticápát és kormos cápát élve visszaengedték az óceánba. Ugyanakkor egyetlen nagy fehércápát sem ejtettek el, amely a cápatámadások többségét elkövette a térség vizeiben.

Az ellentmondásos cápamentesítési akcióra az után szánták el magukat a hatóságok, hogy három év alatt hét halálos cápatámadás történt a térségben. A nyugat-ausztráliai partvidék nyolc népszerű fürdőhelye közelében, a parttól egy kilométerre húztak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várták a cápákat. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, valamint az amúgy védett fehér cápák elejtését engedélyezték. Ennek ellenére elejtettek kisebb, 1,7 és kétméteres tengeri ragadozókat is.

A helyi hatóságok néhány hete a szövetségi kormányhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy folytathassák a programot még további három évig. Ez azt jelentené, hogy 72 horoggal ellátott védőhálót húznának ki egy kilométerre a partoktól Délnyugat-Ausztrália mentén november 15 és április 30 között minden évben, és 2017-ben felülvizsgálnák a programot.

Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália állam kormányfője szerint sikeres volt a cápamentesítési akció - amelyet nem volt hajlandó cápaleölésnek nevezni -, és a hatóságok többet megtudtak a cápákról.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Káplán 2014 máj 05. 17:31  
No. nézd csak meg a Tanú című filmet.  Akkor érteni fogod. Talán.
 2. Bárónő 2014 máj 05. 17:23  
Nem értem. Lejön a ökörkör főmuftija egy évben egyszer megmártózni a vízben és ezért képesek lennének haltalanítani az egész óceánt a gyagyások.
Talán azt kellene tanítani, hogy ezek a halak ott élnek az év minden napján és minden percében. Aki fürödni akar annak ott a medence a szállodában és ki se tegye a lábát, még a homokba se, mert meg is szúrhatja v.mi. Aki a tengerbe merészkedik, vegye tudomásul, hogy nem lesz egyedül. Élvezze!
Pont attól szép, hogy veszélyes. Sokan azért imádják az egész kontinenst, mert nincs egy percnyi nyugtuk sem.  Dingók, pókok, skorpiók, hőség, malária és még ki tudja mi minden.  Ezt most mind irtsák ki?
Aki nyugalmat akar vonuljon börtönbe. Pont azt fogja kapni amire vágyik. Biztonságot, védelmet.  
Kormány és hatóság az én szememben a pondrók szintjén.  Fekete vér. (Jókai)
 1. deepsee 2014 máj 03. 11:44  
Szégyen.

Merülőhelyek

Manta Point, Pulau Wai

Indonesia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 9m, látótáv: 4-10m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés